Analizam mai jos cazul unei societati care a creat in 2002 un mijloc fix, cu forte proprii. Incepand cu anul 2013 acest mijloc fix nu mai genereaza venituri existand posibilitatea reutilizarii acestuia incepand cu anul 2016. Vom vedea daca in perioada 2013-2016 va mai fi evidentiat in contabilitate amortismentul (681=281) si daca in acest sens trebuie intocmite documente.
Mentionam astfel ca din punct de vedere contabil, conform pct. 110 alin. 3-5 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3055/2009, in functie de politica contabila adoptata, pentru mijloacele fixe in conservare (neutilizate) societatea poate calcula in continuare amortizarea sau poate inregistra o cheltuiala cu ajustarea aferenta deprecierii, nedeductibila fiscal.
In cazul in care conservarea are loc pentru o perioada indelungata, se justifica revizuirea duratei de amortizare, ceea ce va conduce la noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
Din punct de vedere fiscal, pct. 702 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului II din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare prevede ca, in cazul mijloacelor fixe neutilizate pentru cel putin o luna de zile (puse in conservare, cu alte cuvinte,) recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se face incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune, prin recalcularea cotei de amortizare in raport cu durata ramasa de utilizare. In consecinta, daca pe perioada de conservare mai mare de o luna se inregistreaza in continuare amortizare in contabilitate, aceasta nu este deductibila fiscal.
Operatiunile de trecere in/scoatere din conservare vor fi evidentiate in procese-verbale intocmite in acest scop.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sursa: PortalContabilitate.ro