In sedinta lunara de lucru cu membrii filialei CECCAR, din data de 2.10.2013, au fost prezentate de catre d-na Magdalena Berce mai multe materiale care au avut in vedere cele mai noi modificari fiscale.
Iata care au fost aspectele mentionate in ce priveste OG nr.16/2013 pentru modificarea Codului fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, M.Of. nr.490/02.08.2013, cu data intrarii in vigoare 05.08.2013 si partial 01.09.2013:
** art.11 alin.(1^1) - (1^4) (contribuabilii declarati inactivi si efectele inactivarii)
- contribuabilii declarati inactivi care desfasoara activitate in perioada de inactivitate au obligatii fiscale de plata a impozitelor si taxelor, dar nu au drept de deducere a cheltuielilor si a TVA. Ei vor putea ajusta TVA dupa inregistrarea in scopuri de TVA in favoarea lor daca achizitiile sunt destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuata dupa inregistrarea in scopuri de TVA )art.149 si 149). Beneficiarii care achizitioneaza de la inactivi nu au drept de deducerea cheltuielilor si TVA exceptie achizitii in procedura de executare silita si de la persoane aflate in procedura falimentului;
- contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, din oficiu, nu beneficiaza de drept de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA. Ei vor ajusta TVA dupa inregistrarea in scopuri de TVA in favoarea lor daca achizitiile sunt destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa inregistrarea in scopuri de TVA (art.148 si 149). Beneficiarii care achizitioneaza de la acesti contribuabili nu au drept de deducere a TVA, exceptie achizitii in cadrul procedurii de executare silita si de la persoane aflate in procedura falimentului;
** art.20^1 (societati comerciale platitoare de impozit pe profit)
Croatia a devenit Stat membru UE.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
** art.58^1 a fost abrogat, se referea la deducerea, de catre contribuabil, la locul de munca de baza din ven. impozabile a cheltuielilor cu economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ pana la 300 euro/an, prin organul fiscal;
** art.140 alin.(2) introduce lit.g), se aplica cota de 9% la TVA pentru livrarea de paine si specialitati de panificatie (din aluat de paine fara adaosuri (cod 1071) faina alba de grau, semi alba de grau, faina de secara (pt.cod 1061), grau comun si meslin, secara (vezi si art.160) de la 01.09.2013!
** art.150 alin.(3) TVA este datorata de persoana careia i se livreaza energie eoliana, gaz, energie termica, magent de frig daca aceste livrari sunt facute de un furnizor care nu este stabilit in Ro sau nu este considerata a fi stabilita in Ro potrivit art.125^1 alin.(2) chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Ro pe art.153 alin.(4) sau (5)
** art.153 alin.(9) lit.c) se modifica (organele fiscale anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu)
- pentru fapte inscrise in cazier (infractiuni, etc.) de la data comunicarii deciziei de anulare numai daca asociatii majoritari/asociatul unic au inscrise faptele in cazier.
** art.153 alin.(9^1) referitor la inregistrarea in scopuri de TVA dupa o anulare:
- daca anularea s-a facut pentru fapte inscrise in cazier daca inceteaza situatia care a condus la anulare;
- daca anularea s-a facut pentru nedepunere D300 sau daca s-au depus deconturile si prezinta cerere motivata;
- daca anularea s-a facut pentru D300/zero/6 luni, prin depunere de cerere si declaratie ca va desfasura activitate;
** art.153 alin.(9^2) Registrul persoanelor impozabile (RPI) inregistrate in scopuri de TVA in Ro si RPI a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata:
- anularea inregistrarii in scopuri de TVA produce efecte pe art.11 Cod fiscal:
- la furnizor de la data comunicarii
- la beneficiarul din ziua urmatoare datei operarii anularii inregistrarii in RPI
** art.153 alin.(9^3) si alin.(9^4), nou introduse pentru reglementarea situatiei cand inregistrarea in scopuri de TVA s-a facut dintr-o eroare;
** art.155 alin.(31) si alin.(34) referitor la locul de stocare a facturilor.
- nu poate fi pe teritoriul unei tari cu care nu exista reglementare pentru asistenta reciproca
- facturile pot fi stocate pe suport hartie sau in forma electronica indiferent de forma originala in care au fost trimise ori puse la dispozitie; la stocarea electronica nu este obligatorie aplicarea Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.
** art.160 alin.(2) se completeaza cu 2 litere noi pentru livrarea de energie electrica si transferul de certificate verzi (aplicarea masurilor de simplificare pentru cereale, plante tehnice, energie electrica, certificate verzi se prelungeste pana la 31.12.2018) de la 01.09.2013!
** la art. 206^69 si 207, modificari la garantia pentru expeditorul inregistrat si se introduce accize la alte produse de lux (bijuterii din aur si platina, confectii din blanuri naturale, iahturi, autoturisme si autoturisme de teren noi sau rulate cu capacitatea cilindrica mai mare sau egala cu 3000 cmc, arme de vanatoare si cele de uz personal, cartuse cu glont, etc.) de la 01.09.2013!
** anexa 1 la alcool etilic nivelul accizei este de 1000 euro/hl alcool pur; de la 01.09.2013!
** art.296^19 alin.(2) pentru persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, contracte incheiate potrivit Codului Civil, contracte de agent, venituri din expertize judiciare si extrajudiciare, declararea contributiilor sociale individuale se face de platitorul de venit asimilat astfel angajatorului prin depunerea D112. Baza de calcul a contributiilor sociale este venitul brut din contract, valoarea comisioanelor sau onorariilor stabilite si orice alte venituri obtinute.
Sursa: CECCAR Bihor