Va reamintim ca de la 1 septembrie 2013, se aplica cota redusa la TVA de 9% introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, pentru toate sortimentele de paine si unele sortimente de faina si grau.
In articolul de mai jos, prezentam principalele reglementari ale aplicarii cotei reduse de TVA la restaurante si unitati de catering.
Potrivit prevederilor pct. 14^2 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, atat serviciile de restaurant, cat si cele de catering sunt caracterizate printr-un complex de activitati in care predomina serviciile, iar furnizarea de hrana si/sau de bauturi este doar o componenta. Serviciile de restaurant constau in furnizarea, la locatia prestatorului, de hrana preparata sau nepreparata si/sau bauturi pentru consum uman, insotite de suficiente servicii aferente care sa permita consumul imediat, in timp ce serviciile de catering constau in aceleasi activitati, desfasurate insa in afara locatiei prestatorului.
Prevederi similare se regasesc si in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Astfel, art. 6 din Regulamentul (UE) nr. 282/2011 stipuleaza ca serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
Important! Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering.
Asa cum rezulta din prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal si din cele ale Regulamentului (UE) nr. 282/2011, furnizarea de produse alimentare (de exemplu paine sau produse de panificatie) este numai unul dintre elementele componente ale serviciilor de restaurant si de catering.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Avand in vedere cele mentionate, faptul ca, incepand cu 1 septembrie 2013, pentru livrarile de paine si produse de panificatie se aplica cota de TVA de 9% nu este un element de natura a influenta cota de TVA aplicabila serviciilor de restaurant si catering, pentru care nu s-a redus cota de TVA si pentru care se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%, inclusiv in situatia in care acestea au in componenta si furnizarea de paine sau de produse de panificatie.
Chiar daca pe facturile sau pe bonurile fiscale emise clientilor pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidentiaza in mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include si painea sau produsele de panificatie), pentru prestarile de servicii, si implicit pentru toate componentele acestora, se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%.
Sursa: DGFP Valcea