In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati cu 5 salariati ai altei firme careia i se refactureaza salariile acestor angajati la un interval de 3 luni, conform contractului de colaborare. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile pe care ar trebui sa le intocmeasca firma si daca inregistrarile se vor face cu 461 sau 758.
Precizam astfel ca, din punct de vedere contabil, societatea inregistreaza cheltuielile cu salariile pentru angajatii altei firme in mod similar cu cele efectuate pentru salariatii proprii. Pentru refacturarea cheltuielilor va recomandam sa inregistrati veniturile in contul 704 "Venituri din lucrari executate si servicii prestate".
Din punct de vedere fiscal, sumele aferente salariilor inregistrate de catre societatea dvs. in numele si in contul altei societati ,si care urmeaza a fi decontate acesteia, in baza contractului de colaborare, sunt reglementate de art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal. Modul concret de aplicare al acestor prevederi este detaliat de pct. 19 alin. (4) din HG 44/2004 privind normele de aplicare.
Astfel, persoana care refactureaza cheltuielile nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea prestarilor de servicii pe care le refactureaza, va aplica structura de comisionar si va avea obligatia de a colecta TVA pentru operatiunile taxabile.
Va recomandam sa aveti in vedere locul prestarii de servicii si, daca locul operatiunilor este in Romania, atunci veti emite factura cu TVA, in cota de 24%. Daca din analiza efectuata va rezulta ca locul prestarii este in afara Romaniei, veti emite factura tinand seama de prevederile art. 133 din Codul fiscal.
Din punct de vedere declarativ aveti obligatia sa completati decontul de TVA 300, declaratia informativa 390 sau

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor