Stabilim mai jos ce implicatiile contabile si fiscale exista in cazul recuperarii cheltuielilor (prin facturare) ocazionate de pregatirea unor noi linii de productie de la clientul din UE. Utilajul ramane in Romania, urmand sa fie folosit pentru a produce material trimis ulterior clientului in UE. In functie de scopurile pentru care e utilizat, clientul doreste ocazional sa fie proprietarul utilajului.
Din punct de vedere fiscal:
Potrivit prevederilor pct.31 alin (4) -Capitolul VII –Baza de impozitare -din Normele metodologice de aplicare , in cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Potrivit alineatului 5 , se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
Astfel, daca se urmareste doar recuperarea cheltuielilor, pentru fiecare cheltuiala pe care o veti refactura veti analiza locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii. Pentru toate achizitiile de bunuri si servicii pe care le achizitionati pe numele dvs. aveti dreptul la deducerea TVA. Intrucat instalarea utilajului va avea loc in Romania, in cazul refacturarii contravalorii utilajului (operatiune principala), cat si a cheltuielilor accesorii operatiunii principale ( cu montarea utilajului) , locul livrarii este acolo unde se instaleaza utilajul , potrivit prevederilor art. 275 alin. (1) lit. b), iar factura va fi emisa cu TVA.
Din punct de vedere contabil:
Din punct de vedere contabil, aceste operatiuni de refacturare nu reprezinta pentru dvs. venituri din activitatea curenta, dupa cum se prevede si la pct.432 din OMPF 1802/2014.
Astfel, ca si
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
%=401
461 debitori diversi
4426 Tva deductibila
si factura de refacturare:
4111 Clienti = %
461 Debitori diversi
4427 TVA colectata
Intrucat utilajul se afla la dvs, ar trebui intocmit un Proces verbal de custodie sau alta formalitate si inregistrat intr-un cont in afara bilantului, respectiv in contul 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie.
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorilor materiale (materii prime si materiale, marfuri, imobilizari corporale etc.) primite temporar spre pastrare sau in custodie pe baza de act de predare-primire (scoatere) din custodie, incheiat in acest scop.
In debitul contului 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie" se inregistreaza, la preturile prevazute in documentele incheiate, valorile materiale primite in custodie sau pastrare temporara, iar in credit, la aceleasi preturi, valorile materiale iesite din custodie sau pastrare ca urmare a restituirii, achizitionarii pentru nevoile entitatii, distrugerii din cauza calamitatilor, lipsurile la inventar etc.
Soldul contului reprezinta valoarea materialelor primite in pastrare sau custodie, existente la un moment dat.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal