Obligatiile fiscale si declarative aferente refacturarii unor cheltuieli de leasing reprezinta cazul pe care dorim sa il analizam, cu sprijinul economistului Daniel Crevelescu.
O firma are incheiate mai multe contracte de leasing operational pentru autoturisme. Unul dintre autoturisme este folosit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate de catre salariatii societatii-mama din alt stat membru UE. Firma din Romania doreste refacturarea cheltuielilor cu rata de leasing (chiria) si asigurarea CASCO.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Vom vedea astfel cum trebuie emisa factura catre firma din tara straina atat pentru rata de leasing, cat si pentru asigurarea CASCO in ce priveste TVA-ul, la ce rand trebuie evidentiata factura in decontul de taxa D300, precum si daca trebuie declarata factura in D390.
Iata raspunsul specialistului:
Potrivit art. 271 alin. (2) din Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, atunci cand o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.
Astfel, din punct de vedere al TVA sunteti cumparator revanzator si veti presta servicii intracomunitare in momentul refacturarii.
DE RETINUT!
Locul prestarii serviciilor se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul de tva. Veti factura scutit serviciile si le veti declara in decontul de tva, formular 300 la randurile 3, cu preluare la 3.1 si in declaratia 390.
Nota: Locul prestarii se stabileste conform art. 278 alin. (4) lit. d, respectiv este locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului, in cazul inchirierii pe termen scurt a unui mijloc de transport.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
CONCLUZIE!
Prin termen scurt se intelege posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioada de maximum 30 de zile. In aceasta situatie se factureaza cu tva cheltuielile cu deplasarile pe teritoriul Romaniei si fara tva cele din afara Romaniei.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist