Operatiunea de refacturare a cheltuielilor este reglementata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii", din Codul fiscal. Pentru a afla cum se procedeaza de acum incolo, avand in vedere ca u intrat in vigoare noi modificari in domeniul TVA, anume reducerea la 5% pentru anumite sectoare, vom dezbate un studiu de caz.
Subiectul il reprezinta o firma care se ocupa cu servicii de organizare de evenimente. Pentru un contract in derulare cu un partener a contractat cu o alta firma detinatoarea unui hotel serviciile de masa, cazare si inchiriere sala de conferinte. Vom afla de la expertul nostru cu ce cota de TVA se va factura clientului serviciile enumerate mai sus, facturile furnizorului fiind cu cotele modificate de TVA.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Refacturarea cheltuielilor: raspunsul specialistului
Refacturarea cheltuielilor este reglementata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la pct. 31 alin. (4), (5) si (6) unde se mentioneaza ca se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii are au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
- persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
Norme metodologice pct. 31. alin. (4) "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/ servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate".
Practic, la refacturare, beneficiarul (societatea dumneavostra) aplica structura de comisionar, caz in care primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele clientilor sai care au beneficiat de serviciile de cazare si restaurant. Astfel, la emiterea facturii se respecta acelasi regim si aceiasi cota de TVA aplicata de catre prestatorul de servicii de cazare si restaurant, in cazul dumneavostra cota de 5%.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Alina Elena Hoara – consultant fiscal.