email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refacturarea cheltuielilor. Cum se procedeaza conform noilor modificari din domeniul TVA?

Refacturarea cheltuielilor. Cum se procedeaza conform noilor modificari din domeniul TVA?
tva redusrefacturare cheltuielicota de 5%

Operatiunea de refacturare a cheltuielilor este reglementata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii", din Codul fiscal. Pentru a afla cum se procedeaza de acum incolo, avand in vedere ca u intrat in vigoare noi modificari in domeniul TVA, anume reducerea la 5% pentru anumite sectoare, vom dezbate un studiu de caz.

Subiectul il reprezinta o firma care se ocupa cu servicii de organizare de evenimente. Pentru un contract in derulare cu un partener a contractat cu o alta firma detinatoarea unui hotel serviciile de masa, cazare si inchiriere sala de conferinte. Vom afla de la expertul nostru cu ce cota de TVA se va factura clientului serviciile enumerate mai sus, facturile furnizorului fiind cu cotele modificate de TVA.
 

Refacturarea cheltuielilor: raspunsul specialistului

 Refacturarea cheltuielilor este reglementata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la pct. 31 alin. (4), (5) si (6) unde se mentioneaza ca se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:


 - persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii are au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
 - persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
Norme metodologice pct. 31. alin. (4) "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/ servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.

(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.

Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate".

Practic, la refacturare, beneficiarul (societatea dumneavostra) aplica structura de comisionar, caz in care primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele clientilor sai care au beneficiat de serviciile de cazare si restaurant. Astfel, la emiterea facturii se respecta acelasi regim si aceiasi  cota de TVA aplicata de catre prestatorul de servicii de cazare si restaurant, in cazul dumneavostra cota de 5%.
 



Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Alina Elena Hoara – consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva redusrefacturare cheltuielicota de 5%


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2018
Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2018

Votati articolul "Refacturarea cheltuielilor. Cum se procedeaza conform noilor modificari din domeniul TVA?":
Rating:

Nota: 3.81 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X