In randurile urmatoare, avem ca exemplu societatea A care detine un spatiu pe care il inchiriaza catre societatea B. In contractul de inchiriere dintre A si B este mentionat ca localul va fi folosit de catre o societate afiliata C (operatorul) care va desfasura activitatea in spatiul respectiv. B doreste ca facturarea chiriei si altor cheltuieli (intretinere, impozit pe cladiri) sa fie facturate direct catre operatorul C. Vom vedea daca este posibil si in ce conditii, precum si care ar fi implicatiile contabile, comerciale, fiscale pentru A, B si C.
La refacturarea cheltuielilor cu utilitatile atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar.
Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.
In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la randul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client.
Astfel, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, societatea care refactureaza serviciile de utilitati este obligata sa emita factura aferenta cu TVA, in aceeasi cota specificata pe factura primita.
Din punct de vedere contabil, sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.
1. Inregistrarea in contabilitate a facturii de energie electrica primita, si concomitent a facturilor emise pentru refacturarea energiei electrice:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
% = 401
Furnizori
461/ analitic chirias
Debitori diversi
4426
TVA deductibila
Inregistrare TVA colectata aferenta facturilor emise
461 = 4427
Debitori diversi
Pentru a se putea intocmi factua in mod direct este necesar incheierea unui act aditional la contractul de inchiriere prin care sa se stipuleze subinchirierea cu acordul proprietarului precum si facturarea directa catre acesta.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar