email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Patru noi modificari financiar-contabile vor fi introduse in Codul fiscal

Taxe si Impozitecodul fiscalmodificaridomeniul contabilnumarul de evidenta a platii


Noi modificari au fost publicate saptamana aceasta de catre Finante, odata cu unele acte normative prin care se schimba mai multe aspecte care tin de domeniul financiar-contabil. Astfel, se modifica modalitatea de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea taxelor si impozitelor si se stabileste procedura efectiva de plata a impozitului pe venitul din activitati agricole direct catre departamentele specializate ale primariilor, in situatia in care nu exista o unitate ANAF in localitatea respectiva.

Aceasta modificare a fost introdusa recent in contextul in care in 25 octombrie este prima scadenta a impozitului.

Consultantul fiscal Adrian Benta, in analiza realizata pentru Hotnews.ro, aminteste ca, in privinta persoanelor care desfasoara activitati supuse accizelor, au fost introduse modificari aferente numirii Comisiei care emite autorizatiile necesare. Totodata, se modifica normele de aplicare a OUG nr. 3/2013 pentru reducerea unor arierate in economie.

In ce priveste modificarea legata de persoanele fizice care datoreaza impozit pe venitul din activitati agricole, pentru cresterea animalelor ( ovine, bovine, capre, pasari de curte) sau pentru cultivarea cerealelor, catofului, vitei de vie, legumelor etc., se precizeaza ca impozitarea se realizeaza prin transe de venit si impozitul se poate achita in doua rate egale, pana in data de 25 octombrie si pana in data de 15 decembrie.

Aceste impozite se pot plati si la Directiile de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale, unde domiciliaza contribuabilii persoane fizice, in cazul in care nu exista o unitate ANAF in aceasta localitate.

Prin alt ordin, aminteste sursa citata, se modifica procedura pe care trebuie sa o urmeze unitatile administrativ teritoriale, astfel incat sa poata incasa impozitele de la contribuabili persoane fizice si sa le deconteze catre bugetul de stat:

a. modul in care se va semna protocolul de colaborare intre ANAF si unitatile administrativ teritoriale, astfel:

  -  in termen de 2 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Directiile generale ale ANAF vor transmite catre unitatile administrativ teritoriale formularul de protocol;

   -  in termen de 2 zile dupa primirea formularului de protocol, unitatile administrativ teritoriale vor semna si returna catre ANAF protocolul semnat.

b. a doua parte a procedurii detaliaza modul in care unitatile administrativ teritoriale incaseaza sumele impozitului de la persoanele fizice si le deconteaza catre Trezoreria Statului.
Retinem faptul ca unitatile de specialitate ale primariei vor transfera catre trezoreria statului, centralizat, in termen de 5 zile lucratoare, sumele incasate de la contribuabili.

In ce priveste persoanele fizice, noile modificari stabilesc ca data platii impozitului este data platii catre unitatea de specialitate a primariei. Sunt totodata reglementate si formularele aferente decontarii platilor intre unitatea primariei si unitatea de trezorerie.

De retinut, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, ca aceeasi procedura se va aplica si pentru platile de asigurari de sanatate aferente acestor contribuabili.

In plus, a fost modificat softul necesar pentru intocmirea ordinelor de plata (OPFV), utilizate de catre persoanele care au in atributiile de serviciu intocmirea ordinelor de plata pentru impozitele si taxele datorate de contribuabili.

Se reglementeaza, de asemenea, si modul in care functioneaza softul de completare a numarului de evidenta a platilor, acesta fiind stabilit in functie de tipul datoriei achitate si modul in care aceasta s-a stabilit (declaratie fiscala, decizie de impunere, poprire, procesul verbal de constatare a unei contraventii), noteaza HotNews.ro.

Puteti consulta mai jos urmatoarele acte normative:

    Consultati aici OMFP nr. 1714 din 14 Octombrie 2013 - ordin pentru aprobarea Procedurii de incasare si de virare la bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale a sumelor incasate in numerar de catre compartimentele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale

    Consultati aici OMFP nr. 1711 din 14 Octombrie 2013 - ordin privind modificarea si completarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.870/2004

Sursa: Hotnews.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitecodul fiscalmodificaridomeniul contabilnumarul de evidenta a platii


Data aparitiei: 23 Octombrie 2013

Votati articolul "Patru noi modificari financiar-contabile vor fi introduse in Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X