Analizam mai jos cazul unei asociatii in participatiune. La sfarsitul lunii septembrie, societatea transfera in 121 soldul final al lui 712. Vom stabili daca la calculul impozitului pe profit se impoziteaza total rulaj 712 sau doar soldul care se transfera in 121.
Incepand cu data intrarii in vigoare a Codului civil, respectiv 1.10.2011, asa cum a fost modificat prin Legea 71/2011, contractul de asociere in participatiune este definit ca fiind " contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde" (art. 1949 si urmatoarele).
Asocierea in participatie nu are personalitate juridica si se probeaza numai prin inscris.
Tot Codul civil reglementeaza ca "orice clauza care stabileste un nivel minim garantat de beneficii pentru unul sau unii dintre asociati este considerata nescrisa".
Din punct de vedere contabil, operatiunile realizate in cadrul contractelor de asociere sunt prevazute de OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directive UE, pct. 13 si pct. 265 ( care mentine prevederile actelor normative anterioare date in aplicarea Legii contabilitatii 82/1991, republicata).
Acestea stabilesc ca:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii cat si in contabilitatea fiecarei societati parte la contract,
- societatea comerciala care conduce evidenta asocierii in participatie intocmeste balanta de verificare, distinct de cea a activitatii proprii,
- evidenta decontarilor din aceste operatiuni, respectiv a decontarii veniturilor si cheltuielilor realizate, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se face cu ajutorul ct. 458 "Decontari din operatii in participatie", distinct pe cele doua analitice.
Daca in cadrul activitatii derulate in nume propriu sau prin asocierea in participatiune se evidentiaza venituri din prestari servicii care se recunosc pe masura executiei lor, in contabilitate se poate utiliza contul 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie", a carei functiune contabila este prevazuta in OMFP 3055/2009.
Soldul contului (debitor sau creditor) se transfera intotdeauna in contul 121 "Profit si pierdere" sau in cont 458 "Decontari din operatii in participatie", daca se contabilizeaza astfel de operatiuni.
Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procesele-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.
De ex., in cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de catre beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
Din informatiile prezentate de d-voastra, la data de 30 septembrie 2013, societatea poate prezenta urmatoarea situatie:
- fie veniturile si cheltuielile se transmit asocierii pe baza de decont, inclusiv cont 712 aferent asocierii iar diferenta se inchide prin contul de rezultat,
- fie veniturile si cheltuielile se inchid direct prin contul 121 "Profit si pierdere", daca sunt aferente numai activitatii proprii.
Monografia contabila de evidentiere a veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie este urmatoarea:
332 "Servicii in curs de executie" = 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie" pentru costul de productie al serviciilor in curs de executie
si
712 "Venituri aferente costurilor serviciilor = 332 "Servicii in curs de executie"
in curs de executie", pentru serviciile scazute din gestiune, evidentiate la inceputul perioadei.
Datorita faptului ca in cursul lunii sumele pot fi inregistrate atat in debit cat si in credit, soldul contului 712, debitor sau creditor se inchide, ca orice cont de venit, prin ct. 121 "Profit si pierdere" atunci cand este aferent activitatii proprii sau prin contul 458 "Decontari din operatii in participatie", daca este aferent operatiunii de asociere in participatiune, astfel:
458 "Decontari din operatii in participatie" = 712 "Venituri aferente costurilor
serviciilor in curs de executie"
sau
712 "Venituri aferente costurilor = 458 "Decontari din operatii in participatie"
serviciilor in curs de executie"
si
712 "Venituri aferente costurilor = 121 " Profit si pierdere"
serviciilor in curs de executie"
sau
121 " Profit si pierdere" = 712 "Venituri aferente costurilor
serviciilor in curs de executie".
Pentru calculul profitului impozabil, se aplica prevederile art.19 al Codului fiscal potrivit caruia, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Aceasta inseamna ca pentru calculul profitului impozabil se iau in considerare si veniturile evidentiate in soldul ct. 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie", care se transfera la rezultatul perioadei pentru care se efectueaza calculul.
Sursa: PortalContabilitate.ro