email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare venituri din asociere. Cum procedam?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilevenituri din asociereinregistrari contabilecontractul de asociere in participatiune

Analizam mai jos cazul unei asociatii in participatiune. La sfarsitul lunii septembrie, societatea transfera in 121 soldul final al lui 712. Vom stabili daca la calculul impozitului pe profit se impoziteaza total rulaj 712 sau doar soldul care se transfera in 121.

Incepand cu data intrarii in vigoare a Codului civil, respectiv 1.10.2011, asa cum a fost modificat prin Legea 71/2011, contractul de asociere in participatiune este definit ca fiind " contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde" (art. 1949 si urmatoarele).

Asocierea in participatie nu are personalitate juridica si se probeaza numai prin inscris.

Tot Codul civil reglementeaza ca "orice clauza care stabileste un nivel minim garantat de beneficii pentru unul sau unii dintre asociati este considerata nescrisa".

Din punct de vedere contabil, operatiunile realizate in cadrul contractelor de asociere sunt prevazute de OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directive UE, pct. 13 si pct. 265 ( care mentine prevederile actelor normative anterioare date in aplicarea Legii contabilitatii 82/1991, republicata).

Acestea stabilesc ca:

-                  evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii cat si in contabilitatea fiecarei societati parte la contract,

-                  societatea comerciala care conduce evidenta asocierii in participatie intocmeste balanta de verificare, distinct de cea a activitatii proprii,

-                  evidenta decontarilor din aceste operatiuni, respectiv a decontarii veniturilor si cheltuielilor realizate, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se face cu ajutorul ct. 458 "Decontari din operatii in participatie", distinct pe cele doua analitice.

Daca in cadrul activitatii derulate in nume propriu sau prin asocierea in participatiune  se evidentiaza venituri din prestari servicii care se recunosc pe masura  executiei  lor, in contabilitate se poate utiliza contul 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie", a carei functiune contabila este prevazuta in OMFP 3055/2009.

Soldul contului (debitor sau creditor) se transfera intotdeauna in contul 121 "Profit si pierdere" sau in cont 458 "Decontari din operatii in participatie", daca se contabilizeaza astfel de operatiuni.

Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procesele-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.

De ex., in cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de catre beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.

Din informatiile prezentate de d-voastra,  la data de 30 septembrie 2013, societatea poate prezenta urmatoarea situatie:

-        fie veniturile si cheltuielile se transmit asocierii pe baza de decont, inclusiv cont 712 aferent asocierii iar diferenta se inchide prin contul de rezultat,

-        fie veniturile si cheltuielile se inchid  direct prin contul  121 "Profit si pierdere", daca sunt aferente numai activitatii proprii.
 

Monografia contabila de evidentiere a veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie este urmatoarea:

332 "Servicii in curs de executie"  =  712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in                curs de executie"  pentru costul de productie al serviciilor in curs de executie

si

712 "Venituri aferente costurilor serviciilor =     332 "Servicii in curs de executie"   

       in curs de executie", pentru serviciile scazute din gestiune, evidentiate la inceputul perioadei.
 

Datorita faptului ca in cursul lunii sumele pot fi inregistrate atat in debit cat si in credit, soldul contului 712, debitor sau creditor se inchide, ca orice cont de venit, prin ct. 121 "Profit  si pierdere" atunci cand este aferent activitatii proprii sau prin contul 458 "Decontari din operatii in participatie", daca este aferent operatiunii de asociere in participatiune, astfel:

458 "Decontari din operatii in participatie"  =  712  "Venituri aferente costurilor

                                                                            serviciilor in curs de executie"           

                                                  sau

712  "Venituri aferente costurilor    =  458 "Decontari din operatii in participatie"

         serviciilor in curs de executie"           

                                                  si
 

712 "Venituri aferente costurilor            =      121 " Profit si pierdere"

       serviciilor in curs de executie"

                                                     sau

 

121 " Profit si pierdere"      =     712 "Venituri aferente costurilor         

                                                       serviciilor in curs de executie".
 

Pentru calculul profitului impozabil, se aplica prevederile art.19 al Codului fiscal potrivit caruia, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Aceasta inseamna ca pentru calculul profitului impozabil se iau in considerare si veniturile evidentiate in soldul ct. 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie", care se transfera la rezultatul perioadei pentru care se efectueaza calculul.  

Sursa: PortalContabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilevenituri din asociereinregistrari contabilecontractul de asociere in participatiune

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2013


Votati articolul "Inregistrare venituri din asociere. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X