email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilete la ordin fara acoperire. Cum procedam cu clientul asupra caruia a fost deschisa procedura insolventei?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilebilet la ordininsolventaOMFP 3055/2009Legea 85/2006fara acoperire


Analizam mai jos cazul unei societati care emite facturi catre un client pentru serviciile prestate, facturi pentru incasarea carora clientul respectiv a emis bilete la ordin. Pe baza biletelor la ordin emise, contravaloarea facturilor a fost mutata in contabilitate din contul 4111 "Clienti interni" in contul 5113 "Efecte de incasat".

La scadenta biletelor la ordin, debitorul nu a avut bani in contul bancar si, practic, biletele la ordin emise nu au avut acoperire. Biletele la ordin au fost predate in original unui executor judecatoresc pentru executarea debitorului, dar firma nu a reusit sa incaseze decat partial din suma datorata de debitor. Intre timp, asupra debitorului s-a deschis procedura de insolventa si firma este invitata sa se inscrie in tabloul creditorilor.

Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:

1. Se pot transfera sumele din contul 5113 in contul 4118 "Clienti incerti" in baza notificarii privind deschiderea procedurii de insolventa?

2. Care sunt documentele pe baza carora vor fi inregistrate sumele in contul 4118: facturile emise de firma catre debitor sau biletele la ordin emise de debitor? Biletele la ordin in original au fost predate executorului judecatoresc pentru inceperea procedurii de executare.

Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 nu prevad situatia in care un efect de incasat (Bilet la ordin) este emis fara acoperire din partea emitentului.

Daca studiem functiunea conturilor 511 si 411, vom constata ca 511 nu se poate inchide prin clienti incerti.

Pe de alta parte, sa analizam succesiunea operatiunilor, de la emiterea facturilor pana la insolventa clientului:

-    emiterea facturilor catre client;
-    emiterea bilet la ordin de catre client;
-    inregistrarea in contabilitatea dvs. a stingerii clientului cu bilet la ordin (5113 = 4111);
-    scadenta bilet la ordin si constatarea ca nu au acoperire;
-    predarea in original a bilet la ordin catre executorul judecatoresc;
-    incasarea partiala a bilet la ordin (5121 = 5113);
-    deschiderea procedurii insolventei asupra debitorului;
-    incrierea firmei dvs in tabloul creditorilor.

Pentru inscrierea in tabloul creditorilor, in vederea recuperarii creantei respective, probabil ca ati depus copii de pe contract/comanda si de pe facturile emise, neincasate, fara a se depune copii de pe bilet la ordin, acestea fiind deja transmise in original executorului judecatoresc, anterior deschiderii procedurii insolventei asupra debitorului.

In Legea 85/2006 privind procedura insolventei cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 36 este prevazuta o masura conform careia la data inceperii procedurii insolventei se suspenda toate actiunile de executare silita, actiuni judiciare si extrajudiciare de executare a debitorului:
"Art. 36 - De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale."

Acest fapt presupune ca actiunea executare a biletului la ordin de catre executorul judecatoresc se suspenda, acestea nemaiputand fi supuse executarii.
 

Din cele prezentate, putem trage concluzia ca in eventualitatea in care se va incasa creanta de la debitor, ca urmare a unui plan de redresare a acestuia, creanta se va incasa efectiv prin banca, ca o incasare de facturi si nu de bilet la ordin.

Chiar daca ati predat originalele biletului la ordin executorului judecatoresc, probabil ca la momentul predarii ati intocmit un proces-verbal de predare primire a biletului la ordin, in care s-au mentionat datele de identificare ale acestora.

Puteti sa-i solicitati executorului sa va remita copii de pe biletele la ordin pe care sa le anexati la procesul-verbal, ca fiind documente justificative.
 
Fata de cele prezentate, consider ca inregistrarile contabile sunt urmatoarele:


-    anularea inchiderii clientului cu bilet la ordin, pe baza notificarii de deschidere a procedurii de insolventa si a procesului-verbal de predare-primire a biletului la ordin catre executor:

5113 = 4111 - cu suma neincasata in rosu.

-    pe baza aceleiasi notificari de intrare in insolventa a debitorului, se trece clientul la clienti incerti (in acest mod se respecta si functiunea contului 411):

4118 = 4111

-    la data de 31.12.2013, daca nu s-a incasat nici o parte din creanta, se va constitui o ajustare pentru creanta respectiva:

6814 = 491 - cu suma neincasata, inclus TVA.
Criteriile privind deductibilitatea cheltuielii privind aceasta ajustare sunt prevazute la art. 22 alin. (1) literele c) si j) din Codul fiscal.

 
Baza legala:

-    punctul 189 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
-    functiunea conturilor 411, 511, 491 din regelementari.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilebilet la ordininsolventaOMFP 3055/2009Legea 85/2006fara acoperire


Data aparitiei: 03 Decembrie 2013

Votati articolul "Bilete la ordin fara acoperire. Cum procedam cu clientul asupra caruia a fost deschisa procedura insolventei?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X