Impozitul pe constructii speciale se aplica in conformitate cu noile reglementari din Codul Fiscal. Vom vedea astfel daca se depune formularul 010 pentru a fi luat in evidenta ca platitor de impozit pe constructii speciale.
Totodata, se va vedea cum se declara valoarea constructiilor, tinand cont de faptul ca o societate are in contabilitate o cladire in a carei valoare a inclus si gardul. Aceeasi valoare e declarata si la impozite locale. Se va stabili daca mai e necesara declararia 010.
Ca regula generala, impozitul pe constructii se datoreaza catre bugetul de stat pentru acele constructii la care nu se plateste deja impozit la bugetul local conform art. 296^33 - 296^36 din Codul fiscal.
Prin constructii intelegem valoarea bruta a constructiilor regasite in calsa 1 din Catalogul mijloacelor fixe, mai putin grupa 1.2.9. Terasamente agricole.
Astfel, daca societatea dumneavoastra plateste impozit catre bugetul local pentru toate constructiile detinute in patrimoniu, in acest caz nu mai datoreaza impozit pe constructii catre bugetul de stat.
Cartea verde a contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Daca exista constructii pentru care nu se achita impozit la directia locala, acestea sunt in sfera impozitului datorat catre bugetul de stat. In acest caz, societatea trebuia sa depuna declaratia de mentiuni 010 pana pe data de 30 ianuarie 2014 iar formularul declaratiei a fost adoptat prin OMFP 35/2014. Suma de plata a impozitului se declara prin declaratia 100 la buget, recent modificata prin OpANAF 123/2014.
Foarte importanta ni se pare prevederea conform careia impozitul pe cladiri se declara o singura data, pana pe data de 25 mai, chiar daca impozitul poate fi achitat in 2 rate egale, pana pe 25 mai respectiv pana pe 25 septembrie.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro