Dupa modificarile aduse in ultimele luni in structura Codului fiscal, modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, a devenit necesara.
Modificarile care au dus la crearea acestei necesitati au fost aduse de OUG nr.102/2013, OUG nr.14/2014 si OUG nr.19/2014.
Principalele norme care se vor modifica si adopta in noua forma se refera, in principal, la:
A. Impozitul pe profit
- conditiile de determinare a profitului reinvestit scutit de impozit;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- elaborarea clarificarilor, de ordin tehnic, pentru contribuabilii care aplica reglementari contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) si care, la prima aplicare a IFRS, evalueaza imobilizarile corporale, la valoarea justa si opteaza sa utilizeze aceasta valoare drept cost presupus.
B. Accize si alte taxe speciale
- corelarii Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal cu modificarile si completarile aduse Codului fiscal;
- aplicarea Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 162/2013 al Comisiei din 21 februarie 2013 de modificare a anexei la Regulamentul (CE) nr. 3199/93 privind recunoasterea reciproca a procedurilor pentru denaturarea completa a alcoolului in scopul scutirii de la plata accizelor.
- unele clarificari si precizari de ordin tehnic;
C. Impozitul pe constructii
- exemplificari de incadrare in categoria constructii a anumitor mijloacelor fixe complexe care, pe baza caracetristicilor tehnice detinute, sunt compuse atat din componente constructii, cat si din instalatii si echipamente;
- clarificarea modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe constructii, in corelare cu prevederile referitoare la impozitul pe cladiri ale Titlului IX - "Impozite si taxe locale" din Codul fiscal, in ceea ce priveste scaderea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, precum si in cazul cladirilor scutite de la plata impozitului pe cladiri;
- clarificarea aplicarii impozitului pentru constructiile existente in patrimoniul contribuabililor, destinate vanzarii.