Activitatile cu caracter ocazional prestate de zilieri se vor modifica incepand cu 17 iunie. Mai multe modificari au fost aduse de Legea 18/2014, iar societatile comerciale trebuie sa ia la cunostinta aceste noi prevederi si sa aplice noile norme in timpul stabilit astfel incat sa nu intarzie aplicarea modificarilor aduse de actul normativ amintit.
Ce presupune aceasta modificare destul de importanta pentru firmele care angajeaza zilieri? In concret, de la 17 iunie 2014 se vor infiinta noile registre de evidenta a zilierilor conform modelului prevazut in anexa 1 din Legea 18/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416 privind venitul minim garantat.
ATENTIE! Modelul actual al registrului de evidenta a zilierilor mai poate fi utilizat numai pana in 16 iunie 2014 inclusiv!
Achizitionarea NOILOR registrele de evidenta a zilierilor se va face de la sediile ITM, in baza cererii privind solicitarea de eliberare a registrului de evidenta a zilierilor, intocmita in 2 exemplare, insotita de copia certificatului de inmatriculare (C.U.I.) a beneficiarului de lucrari care se va depune la sediul ITM, in vederea aprobarii acesteia de catre inspectorul sef sau inspectorul sef adjunct relatii de munca.
Prin beneficiar de lucrari intelegem persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.
Beneficiarul are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor. Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta"
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Printre modificarile noi aduse de noua lege se numara si faptul ca de la 17 iunie, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
De asemenea, potrivit noilor reglementari, cazul unui accident soldat cu accidentarea zilierului, angajatorul va plati toate cheltuielile aferente ingrijirii medicale a acestuia.