email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Inregistrari contabile efectuate pe baza raportului emis de casa de marcat

inregistrari contabileraportcasa de marcatvanzarievidentamarfa

Pentru raportul de vanzare propus mai jos, se vor intocmi inregistrarile contabile corecte:

"1.Raportul produselor obtinute in cursul lunii sunt in valoare de 3050 lei.

Conform raportului lunar am urmatoarele:

Incasari din vanzari produse finite 2000 lei din care t.v.a. 387,10 lei;
Incasari din vanzari marfuri 500 lei din care t.v.a. 96.77 lei;
Protocol 550 lei din care t.v.a.106.45 lei
Total 3050 lei din care t.v.a. 590.32 lei
"
 
 
Incasari din vanzari produse finite 2000 lei din care t.v.a. 387,10 lei:
5311 = % 2000 lei
701         1612,90 lei
4427         387,10 lei
 
si, concomitent, descarcarea din gestiune a produselor finite vindute:

711 = 345 - cu valoarea la cost de productie a produselor finite vindute.
 
Incasari din vanzari marfuri 500 lei din care t.v.a. 96.77 lei:

5311 = % 500 lei
707          403,23 lei
4427          96,77 lei

si, concomitent, descarcarea din gestiune a marfurilor vindute, dupa determinarea coeficientului K:
% = 371  500 lei
607
378       
4428      96,77 lei.
 
Coficientul K se determina potrivit prevederilor punctului 160 alin. (4) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:
 

K = (SIC 378 la inceputul anului + RC 378 de la inceputul anului pina la finele perioadei) / (SID 371 la inceputul anului + RD 371 de la inceputul anului pina la finele perioadei) * 100.
Din valorile contului 371 se scade TVA neexigibila.

Acest ceoficient se inmulteste cu valoarea vinzarilor de marfa totale fara TVA de la inceputului anului pina la finalul perioadei, obtinindu-se valoarea adaosului comercial total de la inceputul anului pina la finele perioadei.

Din acest adaos se scade valoarea adaosului comercial de la inceputul anului pina la finele perioadei precedente, rezultind adaosul comercial (RD 378) pentru perioada curenta.

TVA neexigibila aferenta vinzarii se conoaste, fiind egala cu RC 707 din perioada curenta * 24%.
Costul marfii vindute (RD 607) al perioadei curente se calculeaza ca diferenta intre marfa vinduta cu tva in perioada curenta si (adaosul comercial aferent marfii vindute in rerioada curenta RD 378 + tva neexigibila pentru marfa vinduta in perioada curenta RD 4428).
 
Protocol 550 lei din care t.v.a. 106.45 lei. Aceasta operatiune nu va genera un venit, determinind doar cheltuiala cu protocolul, asa cum am prezentat in raspunsul anterior.

In cadrul acestei sume, trebuie stabilita suma provenind din marfuri si suma provenind din mincaruri, pentru a se descarca gestiunea in mod corect.
 
Ideea este ca atit vinzarea de marfuri, cit si vinzarea de produse finite se vor inregistra pe baza rapoartelor zilnice emise de casa de marcat (care insumeaza valorile bonurilor fiscale emise in fiecare zi) si nu pe baza altui document, conform art. 4 alin. (4) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:

"(4) Registrul special prevazut la art. 1 alin. (4) si raportul fiscal de inchidere zilnica (denumit in continuare raportul Z - nota din normele de aplicare) sint documente avute in vedere de catre organele fiscale cu ocazia verificarii veniturilor care stau la baza determinarii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat."
 
Raportul lunar de care mentionati presupun ca este un document intern sau un document emis de softul specializat pentru alimentatie publica privind evidenta stocurilor, dar care prezum ca, de fapt, contine produse iesite din unitate, odata ce apare si protocolul - care nu este o vinzare, ci o cheltuiala. Pe un raport Z emis de casa de marcat nu are cum sa apara si protocolul acordat, deoarece, asa cum am mentionat, acesta nu este un venit.
 
In mod normal, pe raportul lunar emis de casa de marcat nu poate aparea si protocolul, din considerentele deja mentionate.

Acest raport lunar, emis de casa de marcat, va contine totalul vinzarilor (veniturilor) din luna respectiva, evidentiate pe vinzari de marfa si vinzari de produse finite.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileraportcasa de marcatvanzarievidentamarfa


Data aparitiei: 26 August 2014

Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrari contabile efectuate pe baza raportului emis de casa de marcat":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X