In randurile de mai jos, constatam daca exista obligatia ca o rectificativa a declaratiei 101 sa fie semnata de catre un consultant fiscal, precum si care vor fi sunt sanctiunile pentru depunerea rectificativei fara aceasta semnatura.
De asemenea, stabilim daca pentru depunerea rectificativei la D.101 exista sanctiuni chiar daca prin depunerea acestei rectificative se mareste pierderea declarata initial, precum si ce se intampla in cazul in care se mareste profitul de platit.
Nu exista obligatia certificarii Declaratiei 101 si nici a celei de rectificare de catre un consultant fiscal. Aceasta certificare este optionala, conform art. 83^1 alin. 1 din Codul de procedura fiscala, redat mai jos:
"Art. 83^1 Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
(1) Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de catre unconsultant fiscal care a dobândit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala."
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Pana la aceasta data Codul de procedura fiscala nu a fost modificat in sensul introducerii penalitatilor de nedeclarare, care presupune un sistem de penalizare a agentilor economic pentru sume declarate eronat si descoperite de organelle fiscale.
Astfel, sistemul propus cuprinde urmatoarele valori:
• penalitate de 10% din obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil, daca suma stabilita este mai mica de 25% din obligatia declarata;
• penalitate de 25% din obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil, daca suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia datorata;
• reducerea cu 75% a penalitatii daca diferenta stabilita in decizia organului de inspectie se achita in termenul prevazut de lege in acest scop. Pentru a beneficia de reducerea de 75% a penalitatii de plata, contribuabilul trebuie sa achite diferenta de plata stabilita de inspectia fiscala fie in termenul prevazut in decizia de impunere, fie solicitand o esalonare la plata, pe care o respecta.
Asadar, penalitatea NU se va aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza sau depune declaratia inainte de declansarea inspectiei fiscale, se mentioneaza in proiectul demodificare a codului de procedura fiscala.
Evident, in cazul Dvs. daca prin Declaratia 101 rezulta un impozit pe profit mai mare, atunci pentru diferenta calculata si declarata se vor percepe dobanzi si penlaitati de intarziere pentru ca nu ati efectuat plata la scadenta. Dobanzile de intarziere sunt de 0,03% pe zi, iar penalitatile sunt de 0,02 % pe zi.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro