email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea progresiva ar putea intra in vigoare incepand cu 2013

impozitarea progresivareducerea impozituluidividendeprofit2013externalizare profit


Potrivit declaratiei premierului Victor Ponta,  cota unica, introdusa incepand cu ianuarie 2005 de Guvernul Tariceanu, ar putea fi inlocuita de anul viitor cu impozitarea progresiva. Aceasta   decizie este criticata de reprezentantii celor mai importante sectoare de activitate.

Impozitul progresiv ar urma sa aiba trei cote: de 8% pentru salariile de pana la 800 de lei, de 12% de la 800 de lei pana la 1.600 de lei, respectiv de 16% pentru veniturile ce depasesc 1.600 de lei pe luna.

Potrivit declaratiei analistului Mircea Costea,  cota unica ar trebui  sa fie micsorata, pana la 10%, pentru a da Romaniei posibilitatea de a concura in domeniul investitiilor straine cu tarile vecine.

Analistul admite ca metoda prezinta si dezavantaje, conducand la o anumita clasificare a populatiei, la o diferenta mare intre categoriile sociale si socio-profesionale.

Insa, "impozitarea progresiva in forma pe care o propune alianta de la guvernare nu rezolva aceste probleme. Daca se introduce impozitarea progresiva, ea va trebui sa corijeze dezavantajele cotei unice si sa aduca avantaje in plus", a adaugat Mircea Cosea.

Metinerea cotei unice, cu unele corectii, este sustinuta si de avocatul Gheorghe Piperea.

"Procentul de 16% ar trebui sa se aplice efectiv ca o cota unica. Din pacate, in momentul acesta nu putem sa vorbim de o cota unica in cazul societatilor si al corporatiilor atat timp cat se plateste un impozit pe profit si un impozit pe dividende", a spus Gheorghe Piperea pentru Ziare.com. Acesta a declarat ca  o cota unica respecta doua principii ale fiscalitatii, respectiv principiul egalitatii sarcinilor, prin care cel care munceste mai mult nu trebuie sa plateasca mai mult, si simplificarea administrarii.

De asemenea, avocatul pledeaza pentru reducerea impozitului la 10%, "singurul avantaj competitiv pe care l-am mai avea ca tara", mentionand alte metode pentru cresterea incasarilor la buget.

"Din impozitul pe profit si dividente se incaseaza foarte putin la bugetul statului, in conditiile in care exista nenumarate posibilitati de a externaliza profitul. Cu un impozit unic de 10% stimulezi cresterea gradului de conformare voluntara si stimulezi consumul. In Romania, bugetul se alimenteaza in mare parte din TVA, impozite indirecte, aplicate consumului. In momentul in care ai un stimulent pentru consum poti sa ai incasari mai mari din impozite indirecte", a explicat avocatul.

Cota unica unica este la ora actuala cea mai rentabila forma de impozitare, considera Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, favorizand firmele aflate oricum intr-o situatie financiara dificila ca urmare a crizei. In acelasi timp, Minea respinge supraimpozitarea.

Acesta a declarat ca "Impozitul ar trebui scazut in cazul salariilor mici, dar, in acelasi timp, o crestere a impozitului pentru salariile mari ar putea sa creeze dezavantaje foarte clare de salarizare si conduca la aparitia platii la negru sau in alte tari".


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitarea progresivareducerea impozituluidividendeprofit2013externalizare profit


Data aparitiei: 10 Septembrie 2012

Votati articolul "Impozitarea progresiva ar putea intra in vigoare incepand cu 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X