email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea progresiva ar putea intra in vigoare incepand cu 2013

impozitarea progresivareducerea impozituluidividendeprofit2013externalizare profit


Potrivit declaratiei premierului Victor Ponta,  cota unica, introdusa incepand cu ianuarie 2005 de Guvernul Tariceanu, ar putea fi inlocuita de anul viitor cu impozitarea progresiva. Aceasta   decizie este criticata de reprezentantii celor mai importante sectoare de activitate.

Impozitul progresiv ar urma sa aiba trei cote: de 8% pentru salariile de pana la 800 de lei, de 12% de la 800 de lei pana la 1.600 de lei, respectiv de 16% pentru veniturile ce depasesc 1.600 de lei pe luna.

Potrivit declaratiei analistului Mircea Costea,  cota unica ar trebui  sa fie micsorata, pana la 10%, pentru a da Romaniei posibilitatea de a concura in domeniul investitiilor straine cu tarile vecine.

Analistul admite ca metoda prezinta si dezavantaje, conducand la o anumita clasificare a populatiei, la o diferenta mare intre categoriile sociale si socio-profesionale.

Insa, "impozitarea progresiva in forma pe care o propune alianta de la guvernare nu rezolva aceste probleme. Daca se introduce impozitarea progresiva, ea va trebui sa corijeze dezavantajele cotei unice si sa aduca avantaje in plus", a adaugat Mircea Cosea.

Metinerea cotei unice, cu unele corectii, este sustinuta si de avocatul Gheorghe Piperea.

"Procentul de 16% ar trebui sa se aplice efectiv ca o cota unica. Din pacate, in momentul acesta nu putem sa vorbim de o cota unica in cazul societatilor si al corporatiilor atat timp cat se plateste un impozit pe profit si un impozit pe dividende", a spus Gheorghe Piperea pentru Ziare.com. Acesta a declarat ca  o cota unica respecta doua principii ale fiscalitatii, respectiv principiul egalitatii sarcinilor, prin care cel care munceste mai mult nu trebuie sa plateasca mai mult, si simplificarea administrarii.

De asemenea, avocatul pledeaza pentru reducerea impozitului la 10%, "singurul avantaj competitiv pe care l-am mai avea ca tara", mentionand alte metode pentru cresterea incasarilor la buget.

"Din impozitul pe profit si dividente se incaseaza foarte putin la bugetul statului, in conditiile in care exista nenumarate posibilitati de a externaliza profitul. Cu un impozit unic de 10% stimulezi cresterea gradului de conformare voluntara si stimulezi consumul. In Romania, bugetul se alimenteaza in mare parte din TVA, impozite indirecte, aplicate consumului. In momentul in care ai un stimulent pentru consum poti sa ai incasari mai mari din impozite indirecte", a explicat avocatul.

Cota unica unica este la ora actuala cea mai rentabila forma de impozitare, considera Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, favorizand firmele aflate oricum intr-o situatie financiara dificila ca urmare a crizei. In acelasi timp, Minea respinge supraimpozitarea.

Acesta a declarat ca "Impozitul ar trebui scazut in cazul salariilor mici, dar, in acelasi timp, o crestere a impozitului pentru salariile mari ar putea sa creeze dezavantaje foarte clare de salarizare si conduca la aparitia platii la negru sau in alte tari".


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitarea progresivareducerea impozituluidividendeprofit2013externalizare profit


Data aparitiei: 10 Septembrie 2012

Votati articolul "Impozitarea progresiva ar putea intra in vigoare incepand cu 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X