Pe final de an, readucem in atentia dumnevoastra unele informatii referitoare la impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal, reamintim ca acesta este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat.
Totodata, asa cum atrage atentia portalul Asistenta-contribuabili.ro, persoana juridica straina are obligatia de a plati impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de la bugetul de stat, in doua transe efale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie, inclusiv.
In plus, aceeasi sursa care citeaza art. 122 din Codul fiscal, mentioneaza ca in cazul unei persoane jurdice straine, care in cursul unui an fiscal infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in Romania, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.
In plus, un aspect foarte important il constituie faptul ca persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la autoritatea fiscala competenta, pana in ultima zi a lunii februarie a anului de impunere.
Nota! Persoanele juridice straine, prin reprezentante infiintate in Romania, nu sunt abilitate sa faca fapte de comert, aceste reprezentante neavand calitatea de persoana juridica. Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania, noteaza asistenta-contribuabili.ro, intelegand prin aceasta contabilitate in partida simpla.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025