email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia anuala pentru grupul fiscal. Fiecare membru completeaza declaratia proprie

Declaratia anuala pentru grupul fiscal. Fiecare membru completeaza declaratia proprie
impozit pe profitgrup fiscalconsolidare fiscala

ANAF a oficializat recent prin Ordinul 310/2023 (M.O. nr. 201 din 10 martie 2023) declaratia anuala pentru grupul fiscal. Aceasta declaratie anuala se va depune la ANAF de catre persoana juridica responsabila, desemnata din cadrul grupului. 


Specialistul Ionut Jinga atrage atentia asupra faptului ca formularul clasic 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“ se va completa si de membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, bifandu-se in acest sens rubrica «Declaratie depusa de membrul unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit». 

Fiecare membru al grupului fiscal completeaza declaratia proprie, cu ajutorul aplicatiei informatice de asistenta. Declaratia semnata electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, in format electronic. Determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului se realizeaza de persoana juridica responsabila.

 Declaratia se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru al grupului fiscal. 

Ionut Jinga reaminteste ca, incepand cu anul 2022, societatile comerciale platitoare de impozit pe profit si care fac parte din acelasi grup pot opta sa aplice consolidarea fiscala in ceea ce priveste impozitul pe profit. 

Consolidarea fiscala: avantajul fiscal este urias!

Avantajul fiscal este urias, intrucat se vor putea compensa din profiturile obtinute de unele firme pierderile fiscale suferite de altele, astfel ca la bugetul de stat se va datora numai impozitul ramas dupa compensare (cota de 16% aplicata la profitul consolidat al grupului fiscal). Fiecare membru al grupului fiscal determina rezultatul fiscal in mod individual. Rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se determina prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru al grupului fiscal. Rezultatul fiscal consolidat pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal consolidat negativ este pierdere fiscala. 

Aceasta noutate in materie fiscala a fost introdusa in Codul fiscal prin Legea nr. 296/2020, grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit constituindu-se din cel putin doua dintre entitati, in conditiile detinerii in mod direct sau indirect a cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot. 

DE RETINUT! 

Societatile care doresc sa aplice consolidarea fiscala trebuie sa depuna o declaratie in acest sens la ANAF, cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale. 

Sistemul de consolidare fiscala in dome niul impozitului pe profit se aplica incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii. Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional. 


Materialul a fost publicat in Revista Taxe si Impozite Actual, prima editie a lunii aprilie. 

Revista Taxe si Impozite Actual este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitgrup fiscalconsolidare fiscala


Data aparitiei: 10 Aprilie 2023

Votati articolul "Declaratia anuala pentru grupul fiscal. Fiecare membru completeaza declaratia proprie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X