email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se intoarce Declaratia beneficiarilor reali! Firmele trebuie sa o depuna dupa ce sunt aprobate situatiile financiare

Se intoarce Declaratia beneficiarilor reali! Firmele trebuie sa o depuna dupa ce sunt aprobate situatiile financiare
declaratie beneficiar realspalarea banilor

Declaratia anuala privind beneficiarii reali revine pe scena fiscala din Romania, dupa ce eliminarea acesteia a fost primita cu entuziasm in 2020, reiese dintr-un proiect de lege semnat in 26 aprilie de presedintele tarii. 


Este important de mentionat ca prin noul act normativ este eliminata inclusiv scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociati persoane fizice. 

Mai exact, este vorba despre Proiect de Lege pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2020 privind modificarea si completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului aflat acum spre promulgare.

Potrivit amendamentului inserat in proiectul de lege, "declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, iar daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.” 

Situatiile financiare pe 2020 se vor depune pentru SRL-uri pana la 31 mai 2021 (30 mai este zi nelucratoare). Asadar, tot in jurul acestei date vor trebui si firmele sa depuna declaratia privind beneficiarul real. 

Claudiu Nasui, ministrul Economiei, a anuntat de la inceputul lunii aprilie ca Declaratia privind beneficiarul real va reveni. "Un pas inainte, doi pasi inapoi in lupta contra birocratiei. Revine declaratia inutila de beneficiar real. Anul trecut am avut o mare victorie pentru antreprenorii romani si ONG-urile romanesti. Am reusit sa eliminam inutila declaratie de beneficiar real, prin care statul ne intreba informatii pe care le stie deja.", a scris ministrul pe Facebook. 



Nasui a subliniat si la ce risc se expun firmele care nu depun aceasta declaratie anuala. 

"Ore pierdute, bani irositi si multa hartogaraie inutila. Cat de multa? In Romania, sunt peste un milion de firme detinute doar de persoane fizice, peste 99% din SRL-uri. Doar pentru acestea, trebuiau depuse 6 milioane de foi. Pentru absolut fiecare dintre ele, statul are deja datele pe care le cere. Iar asta in fiecare an, chiar daca nu se schimba nimic. Daca nu, amenda minim 5.000 de lei, maxim 10.000 de lei."

De asemenea, ministrul Economiei a mai explicat in postarea publica de pe 1 aprilie si care este motivul pentru care statul va introduce din nou aceasta obligatie pentru firme.

"De ce se intamplau lucrurile astea? Pentru ca statul a transpus in cel mai birocratic si greoi mod posibil o directiva europeana. O directiva prin care statul are obligatia sa mentina un „registru al beneficiarilor reali”. Din lene si dorinta de a evita responsabilitatea, cei care ar fi trebuit sa se ocupe de acest registru au ales sa puna povara pe umerii romanilor din mediul privat. De ce sa muncim cand putem sa ii obligam pe altii sa o faca? Drept dovada, dupa ce a intrat in vigoare eliminarea acestei declaratii inutile si statul devenea obligat sa completeze registrul pe baza datelor pe care le detinea deja, acesta nu s-a prea sinchisit sa o faca. Ghiciti cate firme a completat statul in jumatate de an in registru? Doar 45.000. Date pe care deja le detine intr-un registru electronic." 
 

Citeste declaratia completa facuta de ministrul Economiei ►

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie beneficiar realspalarea banilor


Data aparitiei: 27 Aprilie 2021

Votati articolul "Se intoarce Declaratia beneficiarilor reali! Firmele trebuie sa o depuna dupa ce sunt aprobate situatiile financiare":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X