In cazul urmator, la nivelul societatii, sunt calculate cota de cheltuieli indirecte si cota de cheltuieli generale de administratie la anumite procente, iesite din contabilitatea de gestiune a societatii.
In situatia calcularii devizelor oferta, se pot lua alte cote decat cele rezultate din contabilitatea de gestiune, de exemplu, mai mici, pentru incadrarea intr-un anumit pret al serviciului?
Exista vreo lege care sa interzica acest lucru, avand in vedere faptul ca in aceasta situatie, pe oferta respectiva, nu se asigur acoperirea tuturor costurilor societatii?
Potrivit prevederilor din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 cost de productie inseamna pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
 In masura in care prestatorii de servicii au stocuri, ei le evalueaza la costurile lor de productie. Aceste costuri constau, in primul rand, in manopera ºi in alte costuri legate de personalul direct angajat in furnizarea serviciilor, inclusiv personalul insarcinat cu supravegherea, precum si in cheltuielile de regie de atribuit. Manopera ºi alte costuri legate de vanzare ºi de personalul angajat in administratia generala nu se includ, ci sunt recunoscute drept cheltuieli in perioada in care sunt suportate.
 Costul stocurilor unui prestator de servicii nu include marjele de profit sau cheltuielile de regie neatribuibile, care sunt adesea incorporate in preturile facturate de prestatorii de servicii.
   In costul de productie al bunului se include o proportie rezonabila din cheltuielile de regie fixe sau variabile atribuibile indirect bunului in cauza, in masura in care acestea se refera la perioada de productie. Includerea in costul stocurilor a regiilor generale poate fi adecvata in masura in care reprezinta costuri suportate pentru a aduce stocurile in locul si forma dorite.
Pretul de vanzare trebuie, sa fie bine dimensionat incat sa acopere toate cheltuielile societatii, atat cele de productie, cat si cele generale de administratie (care sunt relativ fixe/ constante de la o perioada la alta). Dar asta nu inseamna ca aceste cheltuieli trebuie incluse in costul de productie. Acesta are drept scop reflectarea cheltuielilor direct atribuibile unui produs, si , nu a tuturor cheltuielilor societatii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Potrivit prevederilor din Precizari privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune aprobate prin OMFP 1826/2003, calculatia costurilor presupune ansamblul lucrarilor efectuate intr-o forma organizata cu scopul de a obtine informatii privind costul bunurilor, lucrarilor, serviciilor, activitatilor sau altor obiecte de calculatie.
   Organizarea lucrarilor privind calculatia costurilor depinde de o serie de factori, cum ar fi: marimea unitatii, structura organizatorica a acesteia, tipul si modul de organizare a productiei, tehnologia de fabricatie, gradul de integrare a productiei, caracterul etc.
 Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie (produs, serviciu, lucrare, comanda, faza, activitate, functie, centru etc.) inca din momentul efectuarii lor si ca atare se includ direct in costul obiectelor respective.
   Cheltuielile directe cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc.), alte cheltuieli directe.
   Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei.
 Cheltuielile generale de administratie pot fi incluse in costul bunurilor in masura in care reprezinta cheltuieli suportate pentru a aduce bunurile in forma si in locul in care se gasesc in prezent si se justifica luarea lor in considerare in anumite conditii specifice de exploatare".
 Atit din reglementarile contabile, cit si din precizarile privind organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune, se retine ideea ca in costul bunurilor (serviciilor) trebuie cuprinse cheltuielile care sunt direct atribuibile pentru obtinerea bunului / serviciului respectiv.
Deci, nu toate cheltuielile sint incluse in costul bunurilor / serviciilor.
Ordonanta 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata se aplica si pentru serviciu de piata - orice actiune sau prestatie care face obiectul vanzarii-cumpararii pe piata si care nu are drept consecinta transferul proprietatii asupra unui bun corporal, efectuata in scopul satisfacerii unor necesitati ale consumatorilor. Asadar daca va incadrati in prevedeile acestei ordonate , trebuie sa aveti in vedere si prevederile de la art.17 potrivit caruia " Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare".
Deasemenea , pot exista influente fiscale la un eventual control in situatia in care aceste prestari de servicii sunt efectuate intre parti afiliate in baza prevederilor art.11 alin. (2) din Codul fiscal, potrivit caruia " In cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei ".
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro