Vom afla in continuare ce implica costul de productie si daca cheltuielile cu amortizarea unor utilaje implicate direct in procesul de productie pot fi considerate cheltuieli directe.
In acest caz, putem defalca cheltuiala cu amortizarea in cheltuiala directa aferenta strict utilajelor care participa direct la procesul de productie (se stie exact care este amotizarea pe fiecare centru de lucru/utilaj) si cheltuiala indirecta, diferenta de amortizare (cladiri, IT, utilaje care nu sunt folosite in procesul de productie, auto), astfel incat sa se reconcilieze cu contul 6811 (cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor?
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul sapecialistului!
Conform pct. 7 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cost de productie inseamna pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind:
- cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si
- cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Societatea trebuie sa organizeze contabilitatea de gestiune conform OMFP 1826/2003. Conform Precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune aprobate prin acest ordin, pentru calculul costurilor bunurilor, lucrarilor, serviciilor si al costurilor perioadei, cheltuielile inregistrate in contabilitatea financiara dupa natura lor se grupeaza in contabilitatea de gestiune astfel:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
a) cheltuieli directe;
b) cheltuieli indirecte;
c) cheltuieli de desfacere;
d) cheltuieli generale de administratie.
Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie (produs, serviciu, lucrare, comanda, faza, activitate, functie, centru etc.) inca din momentul efectuarii lor si ca atare se includ direct in costul obiectelor respective.
Cheltuielile directe cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc.), alte cheltuieli directe.
Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei.
Cheltuielile indirecte cuprind:
- regia fixa de productie, formata din cheltuielile indirecte de productie care raman relativ constante indiferent de volumul productiei, cum ar fi: amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si cheltuielile cu conducerea si administrarea sectiilor;
- regia variabila de productie, care consta in cheltuielile indirecte de productie, care variaza in raport cu volumul productiei, cum ar fi: cheltuielile indirecte cu consumul de materiale si forta de munca.
Astfel, amortizarea utilajelor ce participa la procesul de productie reprezinta o cheltuiala indirecta de productie ce se include in costul de productie al bunurilor.
Amortizarea altor imobilizari care nu sunt utilizate in procesul de productie nu se include in costul de productie.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Irina Dumitrescu – consultant fiscal.