email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum recunoastem cheltuielile si veniturile din mentenanta?

recunoasterea cheltuielilormentenantacheltuieliinregistrari contabilevenituriserviciiachizitie

In randurile urmatoare, tinem cont de urmatoarele aspecte:

O societatea deruleaza operatiunile de mai jos:

- achizitie soft + mentenanta 2 ani, acestea apar ca un pachet, o singura linie pe factura, fara sa se poata distinge valoarea softului si mentenanta. Acest pachet se vinde in acelasi mod, pachet catre client.

- achizitie soft + mentenanta 2 ani, apar pe linii separate pe factura, se va vine clientului in acelasi mod.

In primul caz se inregistreaza pachetul ca si marfa, in al doilea caz mentenanta se inreg pe 471/472.
vom vedea daca sunt corecte inregistrarile contabile si daca este obligatoriu ca mententanta din abele cazuri sa fie inregistrata pe 471/472.

Depinde de prevederile contractuale : daca soft-ul nu se poate vinde /cumpara fara mentenanta, atunci se inregistreaza un pachet – asa cum ati spus - ca marfa.

In primul caz, dat fiind ca mentenanta nu se poate identifica valoric separat si se cumpara/vinde ca un pachet, este corect :

371 = 404   si  4111 = 707

In al doilea caz, daca softul nu se poate vinde fara mentenanta,  se poate inregistra tot ca pachet chiar daca pe factura apar 2 linii distincte (desi in aceasta situatie este preferabil sa apara doar o linie).

Daca mentenanta este cumparata optional, atunci este o prestare de servicii separata si trebuie inregistrata in cheltuieli/venituri in avans care sa se recunoasca la cheltuieli/venituri ale perioadei pe masura primirii / prestarii serviciilor.

Este obligatoriu sa folositi 471 / 472 mai ales pentru ca este vorba de 2 ani diferiti si nu puteti recunoaste in primul an cheltuieli/venituri aferente anului urmator conform principiului independentei exercitiilor.

De asemenea in aceasta situatie se aplica principiul de la punctul 57 din OMFP 1.802/2014 :
“57.  L  (1)  Contabilizarea si prezentarea elementelor din bilant si din contul de profit si pierdere tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza.

Respectarea acestui principiu are drept scop inregistrarea in contabilitate si prezentarea fidela a operatiunilor economico-financiare, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta  drepturile  si  obligatiile,  precum  si  riscurile  asociate acestor operatiuni.

(2)  Evenimentele  si  operatiunile  economico-financiare trebuie evidentiate in contabilitate asa cum acestea se produc, in  baza  documentelor  justificative.  Documentele  justificative care  stau  la  baza  inregistrarii  in  contabilitate  a  operatiuniloreconomico-financiare trebuie sa reflecte intocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea. De  asemenea,  contractele  incheiate  intre  parti  trebuie  sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent.

(3)  Forma  juridica  a  unui  document  trebuie  sa  fie  in concordanta  cu  realitatea  economica.  Atunci  cand  exista diferente intre fondul sau natura economica a unei operatiuni sau  tranzactii  si  forma  sa  juridica,  entitatea  va  inregistra  in contabilitate  aceste  operatiuni,  cu  respectarea  fondului economic al acestora.

(4) Exemple de situatii cand se aplica acest principiu pot fi considerate:  incadrarea  de  catre  utilizatori  a  contractelor  de leasing  in  leasing  operational  sau  financiar;  recunoasterea veniturilor din chirii, respectiv a cheltuielilor din chirii in functie de fondul  economic  al  contractului  si  de  eventualele  gratuitati (stimulente)  aferente;  incadrarea  operatiunilor  la  vanzare  in nume  propriu  sau  comision,  respectiv  consignatie; recunoasterea veniturilor, respectiv a cheltuielilor in contul de profit si pierdere sau ca venituri in avans, respectiv cheltuieli in avans; recunoasterea participatiilor detinute ca fiind de natura actiunilor  detinute  la  entitati  afiliate  sau  sub  forma  altor imobilizari financiare; incadrarea reducerilor acordate, respectiv primite, la reduceri comerciale sau financiare.

(5)  Entitatile  au  obligatia  ca  la  intocmirea  documentelor justificative  si  la  contabilizarea  operatiunilor  economico- financiare sa tina seama de toate informatiile disponibile, astfel incat sa fie extrem de rare situatiile in care natura economica a operatiunii sa fie diferita de forma juridica a documentelor care stau la baza acestora.”
 

Raspuns oferit de expertul contabil Anca Ivanov pentru www.portalcontabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recunoasterea cheltuielilormentenantacheltuieliinregistrari contabilevenituriserviciiachizitie


Data aparitiei: 05 Martie 2015

Votati articolul "Cum recunoastem cheltuielile si veniturile din mentenanta?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X