Expertul nostru in domeniu explica mai jos ce se intampla cu sumele neutilizate pentru efectuarea de sponsorizari (cele efectuate sub plafonul legal).
Se pot reporta acestea? Iata ce spune legea!
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Sume neutilizate pentru efectuarea de sponsorizari: raspunsul specialistului
Potrivit dispozitiilor legale in vigoare aprobate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, care efectueaza cheltuieli cu sponsorizarea in baza prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, trateaza sumele inregistrate in evidenta contabila proprie ca fiind nedeductibile, iar cand se determina impozitul pe profit, se aplica dispozitiile art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.
Sumele privind sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat pentru anul pentru care acesta se declara, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt in limita a 0,75% din cifra de afaceri;
- nu reprezinta mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
In formularul 101 privind impozitul pe profit anual, intocmit pentru exercitiul fiscal 2021, suma privind sponsorizarea inregistrata in contul de cheltuieli se trece la rd. 2 si rd. 27, iar la rd. 44 se inscrie valoarea care se incadreaza in limitele de mai sus.
La rd. 44.1 din
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Suma ramasa de dedus in anul 2021 si urmatorii se poate deduce incepand cu primul trimestru al anului 2022.
Aceasta suma nu se mai regaseste in total cheltuieli de exploatare de la rd. 2) si doar se preia din declaratia anterioara sau din registrul de evidenta fiscala (art. 19, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).
Daca in anul 2022 se inregistreaza profit fiscal se deduc mai intai sumele din anul 2021 (poz. 44.2) si apoi pe cele din an, daca este cazul.
Recuperarea sumelor se efectueaza in ordinea inregistrarii lor, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, daca sunt indeplinite conditiile de la art. 25, alin. (4), lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, daca s-a inteles corect, presupunem ca este vorba de suma care s-ar fi putut deduce din impozitul pe profit (in cotele mentionate) si care, din diverse motive (lipsa contracte de sponsorizare, lipsa lichiditati etc.) nu a fost utilizata.
Mentionam ca recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor respective din impozitul pe profit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, se poate efectua numai daca aceste cheltuieli sunt inregistrate in evidenta contabila, pe baza contractului de sponsorizare, incheiat in conditiile Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.
In evidenta proprie inregistrarea cheltuielilor cu sponsorizarea se efectueaza prin nota 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare" = 5121 Conturi la banci in lei .
Suma sponsorizata reprezinta un credit fiscal, in sensul ca sponsorul plateste mai putin impozit pe profit cu valoarea sumelor achitate beneficiarului sponsorizarii.
Adica in loc sa plateasca bugetului de stat impozitul pe profit acorda suma respectiva, de exemplu, unei persoane juridice nonprofit.
Rezumand, pot fi reportate numai cheltuielile inregistrate in evidenta contabila cu sumele efectiv platite beneficiarilor sponsorizarii, care nu se incadreaza in limitete de deducere din impozitul pe profit prevazute la art. 25, alin. (4) lit. i).
Cheltuielile cu sponsorizarea prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al entitatii, care nu sunt efectuate pana la sfarsitul anului nu se incadreaza in prevederile Legii sponsorizarii, ale legii contabilitatii si ale normelor fiscale aplicabile.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.