email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tot ce trebuie sa stiti despre inregistrarea in scopuri de TVA in 2015

inregistrarea in scopuri de TVA2015formularul 088formularul 099depasirea plafonului

Regasiti mai jos un comunicat emis de Finante in atentia persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal prin depasirea plafonului de 65.000 euro, respectiv 220.000 lei.

Potrivit dispozitiilor art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal persoanele impozabile, societati infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului, care au sediul activitatii economice in Romania si realizeaza o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de TVA cu drept de deducere, operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainantate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca in cursul unui an calendaristic ating/depasesc plafonul de scutire de 65.000 euro (220.000 lei).

Termen: 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins/a depasit acest plafon.

In scopul inregistrarii in scopuri de TVA persoana impozabila depune la compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale:

* formularul (010) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" odata cu:

* formularul (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Potrivit pct. 66 alin. (1) lit. c) din norme inregistrarea se considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.

Dupa verificarea caracterului complet si corectitudinea cererilor, compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale transmite documentatia compartimentului cu atributii in evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice.

Compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice va proceda la analiza datelor si informatiilor detinute, in vederea verificarii indeplinirii criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Daca urmare analizei informatiilor din formularul 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" persoana impozabila societate infiintata in baza Legii 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care este supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA si coeficientul de risc calculat este de nivel ridicat (<50 puncte). Compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si capaciatii de a desfasura activitatii economice propune anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Referatul cu propunerea de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA va fi transmis Compartimentului cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale care anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal.

Data anularii, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii "Deciziei privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA".

Daca persoana impozabila efectueaza livrari de bunuri/prestari de servicii in perioada in care are codul de TVA anulat conform art. 153 alin. (9) h) din Codul fiscal intrucat nu a justificat  intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice, aceasta va aplica prevederile speciale reglementate la art. 11 alin. (1^3) din Codul fiscal, astfel:

>> nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxi pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar

>> sunt obligate la plata TVA colectata, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA; in acest sens persoana impozabila va depune formularul 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal".

De asemenea, potrivit art. 11 alin. (1^4) din Codul fiscal beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) si au fost inscrisei in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fist anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal, organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9^1) lit. e) din Codul fiscal la solicitarea persoanelor impozabile, daca inceteaza situatia care a condus la anulare.

In acest sens, persoanele impozabile, societati infiintate in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului, depun formularul 099 "Cererea de inregistrare in scopuri de TVA" insotita de:

- formular 088 "Declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA"

- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA, precum si datele de identificare ale asociatilor si ponderea detinuta in capitalul social la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA.


Temei legal:

- art. 153 alin .(1), lit. b), art. 153 alin. (9) h), art. 153 alin. (9^1) lit. e) din Codul fiscal

- Ordin presedinte ANAF 18/2015 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Legea  571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare

- Ordin presedinte ANAF 112/2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile in domeniul taxei pe valoarea adaugata

- Ordin presedinte ANAF 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA

 

Sursa: Finante Arges

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrarea in scopuri de TVA2015formularul 088formularul 099depasirea plafonului


Data aparitiei: 29 Aprilie 2015

Votati articolul "Tot ce trebuie sa stiti despre inregistrarea in scopuri de TVA in 2015":
Rating:

Nota: 3.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X