Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Noutati privind Formularul 099. Explicatii actuale privind OANAF 2011/2016

Data aparitiei: 16 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OANAF 2011/2016FORMULARUL 099inregistrarea in scopuri de tvadeclarate inactive

Prin OANAF 2011/2016, publicat in M. O./3.08.2016 a fost aprobata Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. 12 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, preucm si modelul si continutul formularului 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. 12 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".

Astfel, procedura se aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA, de catre organele fiscale competente, la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat:

a) au fost declarate inactive conform prevederilor art. 92 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;

b) asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabial insasi au/a avut inscrise in cazierul fiscal fapte, in conditiile prevazute de art. 316 alin. (11) lit. c) din Codul fiscal;

c) nu au depus niciun decont de taxa, in conditiile preavazute de art. 316 alin. (11) lit. d) din Codul fiscal;

d) nu au evidentiat, in deconturile de taxa depuse, nici o operatiune realizata, in conditiile prevazute de art. 316 alin. (11) lit. e) din Codul fiscal.

Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui evidenta persoana impozabila este inregistrata ca platitor de impozite si taxe sau organul fiscal stabilit potrivit art. 35 din Codul de procedura fiscala, pentru persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, dupa caz.

Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Codul fiscal depun la organul fiscal competent formularul 099 "Cerere de inregstrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare", denumit in continuare cerere cu inregistrare in scopuri de TVA.

Cererea de inregistrare se completeaza si se depune insotita de documentatia prevazuta de procedura sau de alte dispozitii legale in vigoare, la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire.


** In situatia persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca au fost declarate in inactivitate sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, inregistrarea in scopuri de TVA, la cerere, se fac numai daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, potrivit art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal, iar organul fiscal verifica:

- daca persoana impozabila si-a reluat activitatea prin inscrierea acestei mentiuni la ORC
 - daca persoana impozabila a fost reactivata prin decizie a organului fiscal
- daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA

Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii, se comunica persoanei impozabile in conditiile prevazute de art. 47 din Codul de procedura fiscala.

Daca cererea este respinsa, persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA, de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

** In situatia persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazier, inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazier, inregistrarea in scopuri de TVA, la cerere, se face numai daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, potrivit art. 316 alin. (12) lit. b) din Codul fiscal, iar organul fiscal verifica:

- daca faptele care au condus la anularea inregistrarii nu mai figureaza in evidenta cazierului fiscal al persoanei impozabile

- daca actualii asociati/administratori ai persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi nu au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau situatii de atragere a raspunderii solidare. In cazul societatilor reglementate de Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se verifica daca actualii asociati majoritari sa, dupa caz, asociatul unic au/are inscrise astfel de fapte/situatii

- persoana impozabila nu se incadreaza in nici o alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA

In cazul societatilor reglementate de Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, compartimentul de specialitate aplica prezenta procedura chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii conform art. 316 alin. (11) lit. c) din Codul fiscal, daca societatea nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii, se comunica persoanei impozabile in conditiile prevazute de art. 47 din Codul de procedura fiscala.

Daca cererea este respinsa, persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA, de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

*** Persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de taxa, in conditiile prevazute de art. 316 alin. (11) lit. d) din Codul fiscal, depun cererea de inregistrare insotita de:

a) toate deconturile de TVA (formular 300) nedepuse la termen;
b) o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa;

Persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

** Persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de taxa depuse, a niciunei operatiuni realizate, in conditiile prevazute de art. 316 alin. (11) lit. e) din Codul fiscal, depun cererea de inregistrare in scopuri de TVA in conditiile prevazute de art. 316 alin. (12) lit. d) din Codul fiscal.

Prin completarea casetei corespunzatoare din cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (formular 099), persoana impozabila declara pe propria raspundere ca va desfasura activitati economice.

Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii, se comunica persoanei impozabile in conditiile prevazute de art. 47 din Codul de procedura fiscala.

Persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.


ATENTIE! In toate situatiile de mai sus, inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Ordinul ANAF 2011/2016 intra in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial (3.08.2016) si abroga OpANAF 18/2015 pentru aprovarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Sursa: Finante Arges






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X