email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli cu reparatiile si reviziile periodice la imobilizari corporale proprii si inchiriate. Cum se face recunoasterea lor in contabilitate?

cheltuieli cu reparatiileimobilizari corporale propriirecunoasterea in contabilitatepolici contabile

Care sunt cheltuielile cu reparatiile care se capitalizeaza? Cheltuielile cu reviziile periodice la autoturisme se capitalizeaza? Cum se procedeaza in cazul in care autoturismul este inchiriat, cheltuielile capitalizate se amortizeaza pe perioada contractului de inchiriere?

Conform pct. 227 alin. 1 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate (adica se includ direct in cheltuielile de exploatare) sau majoreaza valoarea imobilizarii respective (adica se capitalizeaza si se recupereaza prin intermediul amortizarii), in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor).

Noile reglementari nu cuprind prevederi specifice in functie de care cheltuielile ulterioare cum sunt si cheltuielile cu reparatiile sunt sau nu capitalizate, insa alin. 2 al pct. 227 stabileste ca fiecare entitate, prin intermediul politicilor contabile adoptate, trebuie sa stabileasca criterii pentru departajarea acestor cheltuieli.

Spre exemplu, cheltuielile ulterioare cu reparatiile care contribuie la majorarea duratei de viata a imobilizarilor ori la imbunatirea parametrilor tehnici initiali sunt cheltuieli care trebuie capitalizate. In schimb. Cheltuielile cu reparatiile curente ori de intretinere zilnica sunt considerate cheltuieli ale perioadei, recunoscute in contul de profit si pierdere pe masura ce sunt efectuate.

In privinta cheltuielilor cu reviziile periodice, pct. 230 alin. 1-3 din aceleasi reglementari prevede ca acestea urmeaza un tratament similar, respectiv sunt sau nu capitalizate in functie de criteriile de recunoastere a lor stabilite prin politicile contabile. Daca sunt capitalizate, valoarea lor se amortizeaza pe perioada dintre doua inspectii ori revizii planificate.

Aceasta posibilitate a capitalizarii cheltuielilor cu reviziile ori inspectiile periodice se aplica numai in cazul in care este vorba de cheltuieli semnificative, cum ar fi cele pentru avioane, nave maritime ori fluviale, echipamente si utilaje complexe. In cazul celorlalte cheltuieli cu reviziile periodice, cum ar fi si cele pentru autoturisme, nu se aplica politica contabila a capitalizarii, ci includerea directa in cheltuielile perioadei.

Daca imobilizarile corporale sunt inchiriate se aplica acelasi rationament pentru cheltuielile cu reparatiile ori cu reviziile periodice efectuate la imobilizarile proprii, in conformitate cu pct. 228 din reglementarile contabile anterior amintite. In ipoteza in care astfel de cheltuieli sunt capitalizate, amortizarea lor se face pe durata contractului de inchiriere potrivit pct. 239 alin. 2 din reglementari.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli cu reparatiileimobilizari corporale propriirecunoasterea in contabilitatepolici contabile


Data aparitiei: 04 Iunie 2015

Votati articolul "Cheltuieli cu reparatiile si reviziile periodice la imobilizari corporale proprii si inchiriate. Cum se face recunoasterea lor in contabilitate?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X