Tema studiului de caz prezentat in continuare este decontarea cheltuielilor pentru un autoturism cu contract de comodat.
Un salariat al firmei isi foloseste masina personala in deplasarile facute in timpul serviciului (activitati de curierat, semnari de contracte, alte activitati administrative, deplasare domiciliu-birou, birou-domiciliu) si, conform celor agreate la angajare, firma trebuie sa ii deconteze combustibilul si eventualele reparatii. S-a decis incheierea unui contract de comodat intre firma si persoana fizica proprietar al autoturismului.
1. Ce cheltuieli se pot deconta in baza acestui contract?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
2. Care este tratamentul fiscal in ceea ce priveste deductibilitatea acestor cheltuieli (50% sau 100%)?
Decontare cheltuieli autoturism cu contract de comodat: raspunsul specialistului
In cazul autoturismului proprietate personala a angajatului pentru care se incheie contract de comodat, autoturism utilizat atat in scop economic al societatii, cat si in interes personal, este posibila decontarea anumitor cheltuieli cu exceptia cheltuielilor privind asigurarea de tip CASCO si RCA (cheltuielile cu asigurarile emise pe numele altei persoane nu se pot deduce)
Astfel pot fi decontate diverse cheltuieli cu autoturismul precum cheltuieli cu reparatiile, cheltuieli de intretinere, cheltuieli cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuieli cu combustibilul.
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui autovehicul cuprinde, fara a se limita la acestea activitati precum: deplasari in tara sau strainatate, deplasari la diversi furnizori sau clienti, deplasari pentru prospectarea pietei, activitati de curierat, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, deplasri pentru interventii, service, reparatii, etc.
Avand in vedere ca autoturismul este folosit si in interes personal in afara orelor de serviciu, se poate deduce ca acesta nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
In acest caz sunt aplicabile prevederile art. 298 Cod fiscal: prin exceptie de la prevederile art.297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehicule aflate in proprietatea sau folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
Daca nu sunteti platitor de TVA si cheltuielile afectuate sunt deductibile tot in limita a 50% conform art.25 alin.(3) lit.l) Cod Fiscal:
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata
(...)
l)50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 Kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului...
Revenind strict la intrebarile dumneavoastra:
1. In baza contractului de comodat incheiat cu salariatul dumneavoastra puteti deconta, pe baza unui decont de cheltuieli, aprobat de conducerea societatii, la care sunt atasate documentele de decontare precum bonuri, bonuri fiscale, cheltuieli cu reparatii, cheltuieli de intretinere, cheltuieli cu piese de schimb, cheltuieli cu combustibilul, cheltuieli cu lubrifianti. Nu puteti deconta cheltuielile cu asigurarile de tip CASCO si RCA.
2. In ceea ce priveste decontarea cheltuielilor, acestea vor fi deductibile in limita a 50%, similar si din punctul de vedere al TVA, dumneavoastra incadrandu-va in prevederile art. 25, alin. (3) lit. l) si art. 298 din Codul Fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.