Revenim cu noi informatii referitoare la modificarile pe care le aduce legea despre care am scris recent aici.
Astfel, potrivit legii promulgate la 18 iunie de presedintele Klaus Iohannis, se va aplica o noua procedura de inregistrare a firmelor si a persoanelor fizice autorizate din Romania in Registrul Comertului. Modificarile urmeaza sa se aplice din 2017.
Noile prevederi care schimba identificarea operatorilor economici sunt aduse de Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 13 iulie.
Acestea sunt principalele modificari pe care le aduce noua lege, multe vizand Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului.
In primul rand, incepand cu data de 17 iulie 2017, firmele si persoanele fizice autorizate din Romania beneficia, pe langa actualale Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), de un nou cod de inregistrare, acesta fiind un Identificator unic la nivel european (EUID).
Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european, informeaza StartupCafe.ro, urmand ca atele lor din Registrele comertului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comertului, la nivelul Uniunii Europene.
Datele vor fi disponibile pe site-ul UE E-Justitie, iar noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei ca fiind din Romania, elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana si numarul firmei/PFA din Registrul Comertului, informeaza aceeasi sursa.
De asemenea, se precizeaza ca noul cod european EUID va fi inscris pe certificatul de inregistrare al firmei / PFA la Registrul Comertului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Acestea sunt informatiile inregistrate in registrul comertului care vor fi disponibile, gratuit, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia, potrivit aceleiasi surse:
a) denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
b) sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
c) numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european (EUID) si codul unic de inregistrare fiscala;
d) starea firmei.
Se precizeaza, de asemenea, ca persoanele juridice romane care deschid sucursale in strainatate au obligatia mentionarii acestora la oficiul registrului comertului din Romania, dupa inregistrarea lor in statele respective".