In analiza urmatoare, societatea A are de incasat de la clientul X o suma in valoare de 100.000 lei, insa societatea X are de incasat de la societatea Y tot 100.000 lei.
Se poate incheia un contract de cesiune intre societatea A si societatea X astfel incat Y sa vireze contravaloarea direct catre societatea A?
- Sep 2399 locuri disponibileWebinarul NOUTATI privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Sep 3062 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 74
2024, Hotel Crowne Plaza, BucurestiVezi detaliiInscriere - Sep 3099 locuri disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 22100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Daca da, ce inregistrari contabile trebui sa faca societatea A si care sunt implicatiile fiscale?
A poate prelua de la X creanta asupra societatii Y prin cesionarea acestei creante.
Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie. Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului .
In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri la data incasarii.
Inregistrarea contabila a preluarii creantei cesionate, la societatea A:
461/Y = 462/X 100.000 lei
Debitori diversi Creditori diversi
compensarea creantei fata de societatea X cu datoria fata de societatea X rezultata din cesiune
462/X = 411/ X 100.000 lei
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Creditori diversi Clienti
Inregistrarea extracontabila a valorii nominale a creantei preluate:
Debit cont 809 100.000 lei
In contabilitatea societatii A va ramane evidentiata creanta asupra lui Y in contul 461.
Din punct de vedere al TVA
Atunci cand cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent, cesiunea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA.
Cesionarul se considera ca nu efectueaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, respectiv nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA, intrucat nu percepe un comision pentru aceasta operatiune.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar