email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Despre veniturile din activitati ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului

indemnizatiecrestere copillegea 126/2014concediul

Legea nr. 126/2014 a modificat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor stabilind ca in perioada concediului pentru cresterea copilului beneficiarul indemnizatiei poate realiza venituri din desfasurarea unei activitati in cuantum de cel mult 3000 lei/an caledaristic.

Veniturile limitate la sume de 3000 de lei pe an calendaristic sunt:
- veniturile din salarii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din activitati agricole.


Prevederile Legii nr. 126/2014 au fost puse in aplicare prin Hotararea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Limita de 3000 de lei/an calendaristic se aplica atat mamei, cat si tatalui.

Astfel, daca ambii parinti beneficiaza in mod succesiv de concediu pentru cresterea copilului fiecare va putea sa realizeze venituri din desfasurarea unei activitati in limita a 3000 de lei/an calendaristic.



Limita de 3000 de lei se raporteaza la anul calendaristic.

Prin urmare, veniturile pot fi realizate dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in azul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;
d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).

Veniturile din desfasurarea unei activitati pot fi realizate cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.

Rezulta ca daca beneficiarul, in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului, a  desfasurat activitate in baza unui singur contract individual de munca nu va putea sa desfasoare activitate in perioada concediului pentru cresterea copilului in baza acestui contract intrucat acesta trebuie sa ramana suspendat.

Beneficiarul indemnizatiei va putea insa sa presteze activitate si sa obtina venituri de maxim 3000 de lei pe an calendaristic in baza unui alt contract individual de munca incheiat ulterior intrarii in concediu pentru cresterea copilului.
Daca beneficiarul, in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului, a  desfasurat activitate in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca are obligatia sa mentina suspendat unul dintre contractele individuale de munca. In baza celorlalte contracte individuale de munca acesta poate obtine venituri in perioada concediului pentru cresterea copilului de maxim 3000 de lei/an calendaristic.

In cazul nasterii unui alt copil, veniturile realizate in perioada concediului, vor fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei.
Nici OUG 111/2010 nici Normele metodologice de aplicare nu stabilesc daca limita veniturilor ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului este o suma bruta sau neta.


In lipsa unei astfel de clarificari, suma este bruta avand in vedere faptul ca salariatul obtine venituri in suma bruta, iar pentru a le califica venituri nete este necesar sa fie mentionat explicit acest fapt in cuprinsul actului normativ.

 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatiecrestere copillegea 126/2014concediul


Data aparitiei: 05 Octombrie 2015

Votati articolul "Zoom fiscal: Despre veniturile din activitati ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X