In randurile urmatoare veti regasi informatii cu privire la unele dintre cele mai importante acte normative din ultima perioada.
Facem astfel referire la Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 2690/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor art. 11^1 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale si privind abrogarea Ordinului ministrului afacerilor europene nr. 204/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor art. 11^1 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale. (M. Of. nr. 750 din 7 octombrie 2015)
- beneficiarii de finantare din instrumente structurale au obligatia depunerii la autoritatea de management sau la organismul intermediar, odata cu cererea de rambursare, a declaratiei pe propria raspundere privind nedeductibilitatea taxei pe valoare adaugata aferenta cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului finantat din instrumente structurale,
- declaratia trebuie sa fie certificata de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Certificarea declaratiei consta in emiterea unui certificat privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
Un alt act important asupra caruia atragem atentia este OMFP 1198/2015 care modifica reglementarile contabile actuale. In concret, Ordinul ministrului finantelor publice (MFP) nr. 1.198/2015 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 759 din 12 octombrie 2015.
Noul ordin modifica unele aspecte reglementate initial; de OMFP 1802/2014 care stabileste ca entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile ordinului de la inceputul primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2015.
Despre OMFP 1198/2015 am scris pe larg aici.
Amintim, de asemenea, ca certificatul de inregistrare fiscala ar putea suferi modificari din 2016. Mai exact, noi modificari ar putea fi aduse in structura certificatului de inregistrare fiscala. Prin noile modificari propuse de un proiect recent s-ar renunta la unele servicii care in acest moment inca se aplica si s-ar trece la efectuarea unor proceduri diferite si mult mai eficiente.
In concret, o initiativa legislativa semnata de liberalul Teodor Atanasiu isi propune sa elimine costurile pe care le implica atat tiparirea, cat si livrarea la destinatie a documentelor oficiale si a actelor administrative.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
De asemenea, s-ar elimina astfel orice intarzieri cauzate de lipsa dovezii ca documentele au fost transmise de factorul postal sau de catre agentul procedural. Mai multe detalii aici.