Rectificarea bugetara avuta in vedere de Guvern cuprinde si o derogare de la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare pentru a permite cheltuieli mai mari. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, considera ca acest lucru duce la crearea unui precedent astfel ca si alte derapaje ar putea surveni ulterior "de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile si predictibile".
Articolul 16 din Legea responsabilitaţii fiscal-bugetare mentioneaza: "cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice, si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene".
Parlamentul a aprobat pentru anul in curs un plafon de 194,4 miliarde de lei, insa nivelul total al cheltuielilor bugetului general consolidat, cu exceptia asistentei financiare din partea Uniunii Europene si a altor donatori, propus de proiectul de rectificare depaseste cu 2,9 miliarde suma aprobata initial.
In aceasta privinta, Consiliul Fiscal avertizeaza ca incalcarea acestei prevederi duce la aplicarea unor sanctiuni care, in functie de gradul de vinovatie a persoanelor responsabile, sunt prevazute cu amenzi intre 2.000 si 20.000 lei si recuperarea prejudiciului.
Consiliul Fiscal atrage atenţia asupra faptului ca incalcarea acestei prevederi implica sancţiuni explicite: in funcţie de gradul de vinovaţie al persoanelor responsabile, este prevazuta o amenda intre 2.000 si 20.000 de lei si recuperarea prejudicului, dupa caz.
SAF-T Ghid de raportare corecta
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Presedintele Consiliului Fiscal a mai precizat ca "recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este de natura sa contribuie la stabilirea unui cadru credibil si predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare".