Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Surpriza negativa care a facut Romania sa intre in recesiune

Data aparitiei: 27 August 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxa pe constructii specialerecesiuneconsiliul fiscalinvestitiiscadereacciza suplimentara

Romania a intrat in recesiune economica dupa ce unii factori au facut ca acele cresteri deja prea putin importante sa nu mai conteze in raportul final. Investitii private si cele publice au scazut, acestea fiind schimbari care au influentat negativ economia romaneasca.

In ce priveste aceste scaderi, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat, pentru HotNews.ro, urmatoarele:

"La investitiile publice, cand ai - 20% in executia bugetara in 6 luni de zile, e o scadere dramatica, e foarte mult. In primul rand, trebuie sa avem o revigorare la nivelul investitiilor publice si pare ca acstea scad semnificativ pentru ca incasarile bugetare sunt foarte slabe, sunt mult sub program. Dar este si o lipsa de proiecte de investitii, pentru ca nu poti sa-ti imaginezi ca a vrut cineva ca deficitul bugetar la 6 luni sa fie mult sub tinta. Acest deficit, care este mult sub tinta agreata cu FMI, arata ca este si o lipsa de investitii".

Referitor la intrarea Romaniei din nou in recesiune economica, scaderea investitiilor private si a celor publice par sa fie cauzate, cel mai probabil, de taxa pe stalp si acciza suplimentara la carburanti, masuri introduse de guvernul Ponta.

​"Surpriza negativa pentru toata lumea a fost ca investitiile au scazut foarte mult", a declarat Ionut Dumitru, mentionand ca, in ce priveste investitiile statului, acestea au scazut cu 20% in primele 6 luni ale anului 2014, iar in dauna investitiilor publice Guvernul a reusit sa se incadreze intr-un deficit bugetar sub cel tintit cu Fondul Monetar International.


"In acelasi timp, pare ca investitiile private au scazut si ele in trimestrul II. Daca ne uitam la investitiile straine directe, ele au scazut cu 10% la 6 luni. Poate fi legata asta de introducerea taxei pe costructiile speciale si de introducerea accizei suplimentare la carburanti. Sunt elemente care au deteriorat mediul investitional", a mai precizat acesta.

O alta masura, criticata inca de la momentul propunerii, si-a demonstrat influenta negativa de-a lungul timpului. Ne referim, desigur, la  taxa pe constructii speciale despre care presedintele Consiliul Fiscal a declarat:

"Un efect nociv puternic asupra investitiilor l-a avut taxa pe constructiile speciale, 1,5% aplicat la activele pe care le ai in bilant este o taxa enorma. Sunt companii, multe de stat, care platesc la aceasta taxa aproape jumatate din profiturile pe care le au si capacitatea lor de a face investitii se reduce dramatic".

Putem spune, asadar, ca supriza negativa o constituie chiar taxa pe constructii negative care a adus la bugetul statului incasari mult mai mari decat estimarile facute initial. Aceeasi taxa a ingreunat dezvoltarea inclusiv a marilor jucatori din piata.








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X