Recent, Consiliul fiscal a avizat negativ extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin retele de comunicatii electronice
Potrivit unui Raport transmis marti de institutia condusa de Ionut Dumitru, prevederile proiectului legislativ ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2015.
Argumentul proiectului potrivit caruia aplicarea cotei reduse de TVA pentru aceste servicii va genera efecte pozitive semnificative prin imbunatatirea fluxurilor de cash-flow este considerat indoielnic de catre Consiliul fiscal, informeaza HotNews.ro.
Astfel, in opinia Consiliului fiscal, in conditiile in care reducerea unei impozit pe consum intr-o ramura in care practic nu exista evaziune fiscala la TVA nu poate genera plusuri de cash-flow decat in masura in care aceasta nu este transferata in pretul final la consumator
Totodata, asa cum scrie aceeasi surse, in ce priveste Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare, in cazurile in care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fisa financiara, aceasta trebuind sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu;
b) sa fie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Astfel, Raportul Consiliul Fiscal citat de HotNews.ro informeaza ca din perspectiva impactului bugetar de runda intai, se estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 167,6 mil. lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de 5 luni de executie bugetara cash), de 402,2 mil. lei in 2016, 420,4 mil. lei in 2017, 473,6 mil. de lei in 2018.
In plus, exista incertitudini in ceea ce priveste caracteristicile/pretul pachetului de servicii relevant din perspectiva consumatorului mediu. "Pretul mediu implicit al acestui pachet de servicii reprezentativ asociat estimarii pierderilor de venituri din expunerea de motive a actului normativ este de circa 40 lei/luna (inclusiv TVA 24%), in conditiile in care ofertele pentru pachetul de baza ale principalilor operatori de servicii de televiziune prin cablu sunt in medie de circa 30 de lei lunar - estimarea include asadar si o marja de siguranta consistenta din perspectiva unui pachet de servicii reprezentativ care sa includa mai multe optiuni comparativ cu acest pachet de baza", citeaza sursa amintita raportul Consiliului Fiscal.