email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare imprumut. Cum intocmim corect monografia contabila?

dobandaifncontract de imprumutinregistrari contabilecreante imobilizateintreprindere

Acordarea imprumuturilor de catre alte firme reprezinta subiectul analizei noastre. Astfel, urmeaza sa stabilim monografia contabila in situatia in care o firma imprumuta cu suma de 10.000 lei (prin casa) pe o perioada de 12 luni o alta entitate (intreprindere individuala).

Ce conturi intervin in acest caz? Este corect din punct de vedere al procedurii legale? Imprumutul se acorda fara dobanda si are drept scop finantarea activitatii comerciale ale imprumutatului.

Acordarea de imprumuturi in Romania este reglementata de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Potrivit art. 2 din aceasta lege, acordarea de imprumuturi cu titlu profesional de agentii economici ce nu sunt banci este interzisa.

Implicit, acordarea de imprumuturi cu titlu neprofesional este posibila. Insa, definitorie este prevederea de la art. 2158 din Codul civil, adoptat prin Legea 287/2009, ce stabileste ca atunci cand o persoana acorda un imprumut cu titlu neprofesional nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit.

Desigur, pentru a evita opiniile subiective, intre profesional si neprofesional, institutia in masura sa se pronunte in acest sens este Banca Nationala a Romaniei, de la care veti solicita o opinie, conform art. 3 din Legea nr. 93/2009.

In opinia noastra, acordarea imprumutului trebuie sa se faca in baza unui contract de imprumut, conform art. 2158 - 2170 din Codul civil. Acest contract va contine elementele cu privire la acordarea de imprumuturi.

Legea nu prevede autentificarea contractului la un notariat public decat atunci cand se instituie o garantie imobiliara ca si conditie de restituire a imprumutului.

Din punctul de vedere al dobanzii, este dreptul partilor sa negocieze rata dobanzii iar daca partile sunt afiliate se impune ca rata dobanzii sa fie la nivelul pietei.

In concluzie, consideram ca imprumutul poate fi acordat insa este necesar, din motive de prudenta, obtinerea unui punct de vedere al BNR pentru justificarea caracterului neprofesional al imprumutului iar rata dobanzii trebuie sa fie la nivelul pietei.

Inregistrari contabile:
267 "Creante imobilizate" = 5311 "Casa in lei" cu suma de 10.000 lei.

Va propunem acest cont de creante imobilizate ca si contabilizare a cheltuielii, asimiland perioada de 12 luni unui termen lung.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dobandaifncontract de imprumutinregistrari contabilecreante imobilizateintreprindere


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2015

Votati articolul "Acordare imprumut. Cum intocmim corect monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.18 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X