Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Acordarea esalonarilor la plata in 2016

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
analiza zileiirina dumitrescuesalonarea la platareducerimajorari intarziere

Esalonarile la plata se pot acorda de catre organul fiscal central ori de catre organul fiscal local in conditiile reglementate de Codul de procedura fiscala aprobat prin Legea 207/2015, Titlul VII, Capitolul IV.

Inlesniri la plata acordate de organul fiscal central

Organele fiscale centrale, respectiv structurile de specialitate cu atributii de administrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate A.N.A.F, pot acorda la cererea debitorilor esalonari la plata pe o perioada de cel mult 5 ani. Pentru debitorii care nu constituie niciun fel de garantie potrivit legii, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.
    
Organul fiscal competent poate acorda urmatoarele inlesniri la plata obligatiilor fiscale:
 
1. esalonarea la plata, la cererea debitorului, a obligatiilor fiscale, respectiv:

obligatiile fiscale principale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, precum si obligatiile fiscale accesorii;
amenzile de orice fel administrate de organul fiscal central;
creantele bugetare stabilite de alte organe si transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creantele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotarari judecatoresti sau alte inscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii.

2. amanarea la plata, in conditiile legii, a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale esalonate la plata, in vederea anularii, pana la data finalizarii esalonarii la plata;

3. amanarea la plata, in conditiile legii, a unui procent de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate la plata, in vederea anularii, pana la data finalizarii esalonarii la plata;

4. amanarea la plata a penalitatilor de nedeclarare aferente obligatiilor fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de debitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, esalonate la plata, in vederea reducerii cu 75%, pana la data finalizarii esalonarii la plata.
 
Inlesnirile la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale inscrise in certificatul de atestare fiscala, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de procedura aprobata prin OANAF 90 din 20/01/2016
. Procedura reglementeaza modalitatea de solicitare a esalonarilor la plata, documentele justificative ce trebuiesc depuse impreuna cu cererea de acordare a esalonarii la plata, organul fiscal competent pentru solutionarea cererilor, constituirea garantiilor, conditiile de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata, pierderea valabilitatii inlesnirilor la plata, regimul executarii silite pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, reguli speciale privind fuziunea/divizarea debitorilor.


Inlesniri la plata acordate de organul fiscal local

La cererea temeinic justificata a contribuabilului, organul fiscal local respectiv structurile de specialitate din cadrul autoritatilor administratiei publice locale cu atributii de administrare a creantelor fiscale, poate acorda pentru obligatiile fiscale restante urmatoarele inlesniri la plata:
a) esalonari si/sau amanari la plata obligatiilor fiscale,
b) scutiri sau reduceri de majorari de intarziere.

Esalonarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 5 ani, iar amanarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 6 luni, dar care nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. Pe perioada pentru care au fost acordate amanari sau esalonari la plata, pentru obligatiile fiscale principale esalonate sau amanate la plata, se datoreaza majorari de intarziere de 0,5% pe luna sau fractiune de luna, reprezentand echivalentul prejudiciului.

Pe perioada esalonarii si/sau amanarii la plata, un procent de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate sau amanate la plata, se amana la plata. In situatia in care sumele esalonate sau amanate au fost stinse in totalitate, majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza.



Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X