email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea declaratiei 100 pentru ultimul trimestru al unui an fiscal modificat. Cum procedam corect?

declaratia 100situatii financiarecodul fiscalimpozit pe profitan fiscal modificat

In analiza de mai jos, avem situatia in care societatea a schimbat anul fiscal si financiar. Este primul an modificat si are 15 luni (01.01.2015-31.03.2016). Pentru ultimul trimestru al anului (ianuarie-martie 2016), stabilim daca se mai depune declaratia 100 sau daca se depune direct declaratia 101 pana pe data de 25 Iunie 2016. Pentru un an normal pentru ultimul trimestru nu se depune 100 astfel ca vom stabili daca se pastreaza aceeasi regula.

Prevederile OG nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a reglementat posibilitatea modificarii anului fiscal. Conform acestor dispozitii o persoana juridica care a optat, in conformitate cu prevederile contabile in vigoare pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, poate sa modifice si anul fiscal, schimbare care se comunica organului fiscal competent prin transmiterea formularului 014 ” "Notificare privind modificarea anului fiscal” aprobat prin Opanaf nr. 3495/2015. Aceste prevederi au fost preluate si de Legea nr. 227/2015 la art.16, alin. (5) si art. 41, alin. (15).

Odata cu aplicarea prevederilor art. 16, alin. (5) din Codul fiscal se asigura si corelarea legii fiscale cu cea contabila, respectiv Legea nr. 82/2001, art. 27, alin. (3).

Ca regula generala, primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Din informatiile prezentate in intrebarea d-voastra intelegem ca ati optat sa platiti impozitul pe profit trimestrial si in acest caz, in care anul fiscal incepe cu data de 1 aprilie 2015, primul an modificat este 1 ianuarie 2015 – 31 martie 2016.

Trimestrele anului fiscal modificat sunt: trim I 1 aprilie - 30 iunie, trim II 1 iulie - 30  septembrie, trim III 1 octombrie – 31 decembrie si trim. IV 1 ianuarie – 31 marte 2016.

Regularizarea impozitului pe profit pentru anul fiscal modificat 1 ianuarie 2015 – 31 martie 2016 se face pe baza formularului 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit anual”, declaratie ce cuprinde veniturile si cheltuielile aferente acestei perioade.

Declaratia privind impozitul pe profit anual se depune pana la 25 iunie 2016 inclusiv.

In instructiunile de completare ale formularului 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, se prevede la pct. 1.2. lit. b) ca acest formular se depune trimestrial de catre persoanele juridice, altele decat societatile care fac plati anticipate in cursul anului, respectiv pentru trimestrele I – III.  Pentru trim. III 2015 ati depus formularul 100 pana la 25 ianuarie 2016 si urmeaza ca determinarea impozitului anual sa o faceti prin formularul 101.

Pentru trim. I din anul modificat din exercitiul 2016 veti depune formularul 100 pana la 25 iulie 2016.

Se pastreaza regula ca pentru trim. IV sa nu se depuna Declaratia 100 pentru impozitul pe profit.(PFA)


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 100situatii financiarecodul fiscalimpozit pe profitan fiscal modificat


Data aparitiei: 28 Aprilie 2016

Votati articolul "Depunerea declaratiei 100 pentru ultimul trimestru al unui an fiscal modificat. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X