email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractele civile. Care sunt implicatiile fiscale valabile din ianuarie 2016?

contracte civilecodul fiscalcontributiiprestari serviciianaf

In randurile urmatoare, stabilim implicatiile fiscale valabile din ianuarie 2016 in cazul incheierii de contracte civile de prestari servicii (fostele conventii civile) cu persoanele fizice rezidente (care nu sunt PFA-uri).  Tinem cont de faptul ca intr-un comunicat ANAF se mentiona obligativitatea respectivelor persoane sa se inregistreze la Registrul Comertului (ceea ce ar insemna o incalcare de drepturi).

Contractele civile nu presupun activitati repetitive, ci presupun realizarea unor activitati reale, dar nu intr-un mod profesional, doar ocazional. Daca avem in vedere existenta unor activitati repetitive, atunci persoana fizica trebuie sa se inmatriculeze la Registrul comertului, fie ca persoana fizica autorizata, fie ca intreprindere individuala.

Daca sunt indeplinite patru criterii, atunci activitatea nu este reclasificata in activitate salariata, cu calcul de impozite si asigurari sociale. Daca se indeplinesc numai trei criterii din cele sapte, autoritatea fiscala poate reincadra acest contract la activitate de natura salariala, aplicand o impozitare de circa 55%, cat sunt procentele de impozite pentru veniturile din salarii.

Conform prevederilor Legii nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal, veniturile realizate de o persoana fizica, fara a detine o autorizatie speciala  este supus impozitului pe venit de 16%.

Drept regula generala, veniturile din alte surse sunt supuse contributiei la asigurarile de sanatate de 5,5%, conform art. 155 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal. Acest lucru este aplicabil cu caracter general si ne referim mai exact la aplicarea din anul 2017, deoarece pentru anul 2016, exista o derogare.

Daca in anul 2016 persoana fizica realizeaza venituri din contracte civile, si in acelasi timp este salariata sau realizeaza venituri din activitati independente, nu mai datoreaza aceasta contributie la plata asigurarii de sanatate, conform art. 177 alin. (3) din noul Cod fiscal.

Pentru veniturile din contracte civile de prestari serviciii nu se datoreaza contributia la pensii, conform noului Cod Fiscal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte civilecodul fiscalcontributiiprestari serviciianaf


Data aparitiei: 19 Februarie 2016

Votati articolul "Contractele civile. Care sunt implicatiile fiscale valabile din ianuarie 2016?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X