Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul expertului: Plata legala a serviciilor prestate punctual de persoane fizice

Data actualizarii: 14 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
prestari serviciicontracte civilecriterii activitati independentecodul fiscalcaracter ocazionalimpozit

In cursul desfasurarii activitatii firmei dvs, poate apare uneori situatia de a fi nevoie sa apelati la servicii furnizate punctual de persoane fizice (reparatii la instalatia electrica, sanitara, mutarea unor piese de mobilier, etc). Aceste persoane nu pot emite factura pentru serviciile prestate, dar intinderea si complexitatea activitatii nu justifica nici incheierea unui contract de munca. Pentru a le putea plati in mod legal, aveti solutia incheierii unui contract civil de prestari servicii.

Conform legislatiei in vigoare, firma dvs poate incheia contracte civile doar pentru realizarea unor obiective bine determinate, adica doar pentru o prestatie unica, cu caracter ocazional.

Reamintim ca, potrivit capitolului III articolul 7 “Definitii ale termenilor comuni” din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, activitatea independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cumulativ cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:

       1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

        2. persoana fizica dispune de libertatea de a-si desfasura activitatea pentru mai multi clienti. Acest criteriu este indeplinit atunci cand cele trei componente ale sale sunt indeplinite, adica partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru, in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara;

       3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea. Aceste riscuri pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii;

       4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara, adica persoana fizica utilizeaza in desfasurarea activitatii predominant bunurile din patrimoniul afacerii sale;



      5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii sale intelectuale si/sau a prestatiei sale fizice, in functie de specificul activitatii;

      6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

      7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii, adica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii.

Hotararea Guvernului nr. 1/2016 privind Normele metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal prevede ca este obligatoriu ca raportul juridic incheiat intre parti sa contina, in mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune in ceea ce priveste desfasurarea activitatii. La incadrarea unei activitati ca activitate independenta, partile vor avea in vedere ca raportul juridic incheiat sa reflecte continutul economic real al tranzactiei/activitatii.

Daca activitatea nu este dependenta

Daca dupa analiza criteriilor de mai sus considerati ca nu este activitate dependenta (de natura salariala), puteti incheia un contract civil de prestari servicii. Acesta nu este legat de timp precum contractul de munca (nu se incheie cu o anumita norma de ore lucrate pe zi sau pe durata determinata/ nedeterminata), ci doar pentru realizarea unui produs sau serviciu.
Puteti incheia contracte civile doar pentru realizarea unor obiective bine determinate, adica doar pentru o prestatie unica, cu caracter ocazional, intamplator. Orice activitate cu caracter de continuitate genereaza automat necesitatea incheierii unui contract de munca.

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal prevede la art 114 punct g al capitolului X “Venituri din alte surse “ ca sunt venituri ale persoanei fizice si veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Normele de aplicare ale acestui paragraf arata ca in veniturile din activitatile prevazute mai sus sunt cuprinse si veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.

In aplicarea acestui paragraf, potrivit art 115 din Codul fiscal, se precizeaza ca impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Pentru aceste venituri nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), dar se datoreaza contributia pentru asigurari de sanatate (CASS) in cota de 5,5% aplicata veniturilor brute, contributia fiind stabilita de organul fiscal prin decizie de impunere anuala, in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile.

Important! In 2016, persoanele care realizeaza acest tip de venit nu datoreaza CASS daca realizeaza venituri din salarii, din pensii, din venituri independente, din activitati agricole etc.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X