email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Solutia fiscala individuala anticipata si acordul de pret in avans

acord de pretsolutia fiscala individualasolutii fiscaleacordul de pret in avans

In viata de zi cu zi a firmelor cu activitate complexa pot apare situatii in care legislatia specifica este ambigua, iar urmarile incadrarii fiscale gresite a acesteia ar fi foarte costisitoare.

De aceea, legislatia fiscala permite solicitarea obtinerii unei opinii opozabile din partea organelor fiscale asupra unor situatii considerate neclare.

Legea 207/2015 privind Codul de Procedura fiscala prevede la articolul 52 ca solutia fiscala individuala anticipata este actul administrativ emis de Ministerul Finantelor Publice pentru reglementarea unor situatii fiscale de fapt viitoare. Solutia se apreciaza in functie de legislatia la data depunerii cererii.

Acordul de pret in avans este actul administrativ emis de Ministerul Finantelor Publice pentru stabilirea conditiilor ºi modalitatilor in care urmeaza sa fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, preturile de transfer, in cazul tranzactiilor efectuate cu persoane afiliate. Tranzactiile viitoare care fac obiectul acordului de pret in avans se apreciaza in functie de legislatia la data depunerii cererii.

Cererea pentru emiterea solutiei fiscale individuale anticipate sau a acordului de pret in avans trebuie sa fie insotita de documente relevante pentru emitere, precum si de dovada platii taxei de emitere:
- pentru solutia fiscala individuala anticipata: 3.000 EUR (5.000 EUR pentru contribuabilii mari);
- pentru acordul de pret in avans: 10.000 EUR (20.000 EUR pentru contribuabilii mari);

Solicitantul are dreptul la restituirea taxei achitate in cazul in care organul fiscal competent respinge emiterea solutiei fiscale individuale anticipate, respectiv emiterea/modificarea acordului de pret in avans.

Prin cerere solicitantul propune continutul solutiei fiscale individuale anticipate sau al acordului de pret in avans, dupa caz.

Inainte de emiterea solutiei fiscale individuale anticipate sau acordului de pret in avans, dupa caz, organul fiscal competent prezinta solicitantului proiectul actului administrativ in cauza, acordându-i posibilitatea de a-ºi exprima punctul de vedere.

Acesta poate prezenta clarificarile sau poate exprima punctul de vedere in termen de 60 de zile lucratoare de la data solicitarii clarificarilor necesare ori de la data comunicarii proiectului solutiei fiscale individuale anticipate sau acordului de pret in avans.

In situatia in care solicitantul nu este de acord cu solutia fiscala individuala anticipata sau cu acordul de pret in avans emis, acesta transmite, in termen de 30 zile de la comunicare, o notificare la organul fiscal emitent.

Termenul pentru solutionarea cererii de emitere a unui acord de pret in avans este de 12 luni in cazul unui accord unilateral, respectiv de 18 luni in cazul unui acord bilateral sau multilateral, dupa caz. Termenul pentru solutionarea cererii de emitere a solutiei fiscale individuale anticipate este de pana la 3 luni.

Atentie! Solutia fiscala individuala anticipata si acordul de pret in avans sunt opozabile si obligatorii fata de organul fiscal, numai daca termenii si conditiile acestora au fost respectate de contribuabil/platitor.

Totodata, ele nu mai sunt valabile daca prevederile legale in baza carora a fost luata decizia se modifica.

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acord de pretsolutia fiscala individualasolutii fiscaleacordul de pret in avans


Data aparitiei: 29 Martie 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Solutia fiscala individuala anticipata si acordul de pret in avans":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X