ANAF a anuntat pentru luna aprilie mai multe controale demarate la firmele care depun Declaratia 101 privind impozitul pe profit si care se incadreaza in categoria societatilor cu risc fiscal. Chiar daca noile controale presupun si elemente de informare si indrumare din partea inspectorilor fiscali, companiile se tem ca multe dintre nereguli pot fi interpretate in mod abuziv si ca noile controale vor insemna, in fapt, o serie foarte mare de amenzi si penalitati.
Intr-o analiza recenta cu privire la aceste temeri exprimate de mediul de afaceri, HotNews.ro aminteste ca in statisticile oficiale se arata ca cele mai multe companii verificate de ANAF primesc decizii de impunere suplimentara dupa o inspectie fiscala. Astfel, cel mai nou raport de performanta ANAF precizeaza ca "ponderea impozitelor, taxelor si contributiilor pentru care s-a modificat baza de impunere in total impozite, taxe, contributii verificate la persoane juridice" reprezinta 79,6%.
Riscul este ca multe dintre aceste obligatii de plata stabilite in urma unui control fiscal sa aiba ca obiectiv majorarea bugetului, iar interpretarea neclara a legii permite adesea astfel de abuzuri reclamate periodic de mediul de afaceri, prin contestatii si actiuni in instanta.
Aceeasi sursa aminteste ca exista adesea si conflicte de interpretare intre institutiile abilitate ale statului, fapt care atrage cu atat mai mult atentia asupra unor neconcordante care nu ar trebui sa existe deoarece ingreuneaza parcursul unui business autohton si pun piedici unor afaceri care ar trebui sa beneficieze de sprijin si nu de restrictii incorecte.
"Tratamentele neunitare pot fi rezolvate prin indrumarea autoritatilor pentru ca este evident ca nicio legislatie din nici un stat nu poate fi atat de cuprinzatoare si de detaliata incat sa acopere toate cazurile practice. Insa, in timp ce alte tari ofera asistenta complexa contribuabililor, la noi o mare exista reticenta. Inca ne mai confruntam cu raspunsuri care citeaza strict prevederile legale, sunt incomplete sau chiar divergente. Un exemplu pe care l-am intalnit in practica vizeaza solutia fiscala individuala anticipata (SFIA). Acest instrument este furnizat de fisc contracost, este un act administrativ fiscal si ar trebui sa ajute contribuabilii sa aplice tratamentul fiscal corect pentru tranzactii viitoare.
Cazul la care ma refer este al unor parteneri implicati intr-o tranzactie. Atat cumparatorul cat si vanzatorul au solicitat SFIA, dar fiecare a primit alt raspuns. Prin urmare, au cerut sa li se explice care este varianta corecta legala pe care trebuie sa o aplice amandoi, fiind parti ale aceleasi tranzactii, dar nu au mai primit nici un raspuns desi il asteapta de peste un an. Aceasta abordare este de neinteles si genereaza blocaj in mediul de business", se arata in aceeasi sursa.
O inspectie fiscala poate duce astfel la stabilirea altei baze de imozitare care inseamna obligatii de plata mai mari, "risc pe care cei implicati nu au efectiv cum sa il previna", scrie HotNews.ro.
Totodata, se atrage atentia si asupra situatiilor privind taxarea inversa pentru achizitiile intracomunitare:
"Taxarea inversa face imposibil un prejudiciu la buget si, in consecinta, inspectorii nu ar avea niciun motiv sa anuleze dreptul de deducere al taxei. Totodata, din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) rezulta ca dreptul de deducere a TVA poate fi refuzat doar atunci cand se aplica regimul normal de TVA. In cazul taxarii inverse se anuleaza atat TVA colectata, cat si deductibila, deci impactul este nul. Cu toate acestea, vedem controale la care inspectorii refuza dreptul de deducere mentionand TVA colectata si pun contribuabilii in situatia de a merge in contestatie si instanta", se arata in analiza HotNews.ro.
Inspectiile fiscale trebuie sa aiba asadar si rolul de a preveni nereguli si de a feri firmele de sanctiuni prin astfel de actiuni de promovare si nu doar de aplicare a unor sanctiuni care duc adesea la inchiderea firmelor.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Solutia propusa de sursa amintita reprezinta o baza de date cu toate situatiile oficiale si cu procedurile corecte care sa nu lase loc de interpretari multiple.