email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Noutati privind veniturile din profesii liberale din Romania

venituri profesii liberaleghidul anafformular 220inregistrare fiscalaformular 010

ANAF a actualizat in luna aprilie Ghidul Contribuabililor care realizeaza venituri din profesii liberale din Romania. Contribuabilii persoane fizice care realizeaza venituri din profesii liberale au obligatia sa se inregistreze la organul fiscal competent, sa declare veniturile si sa plateasca impozite, taxe, contributii si alte sume la bugetul general consolidat.

Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.

In categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu: veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii si a indeplinirii a cel putin 4 din urmatoarele criterii (nota 1):

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, sunt venituri din activitati independente, fiind impozitate in sistem real.

2. Inregistrarea fiscala (nota 2):

Persoanele care obtin venituri din profesii liberale, au obligatia depunerii, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul de desfasurare a activitatii, "Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" - formularul 0703.

Nota: 1 art. 7 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Codul fiscal poate fi vizualizat AICI.

Nota 2: Art. 87 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul de procedura fiscala poate fi vizualizat AICI.

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unor asocieri sau alte entitati fara personalitate juridica, contribuabilii au obligatia depunerii, la organul fiscal in a carui raza teritoriala
isi are asocierea sediul de desfasurare a activitatii, "Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de
mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate
juridica" – formularul 0104.

In urma inregistrarii fiscale, organul fiscal atribuie certificatul de inregistrare fiscala in care se Inscrie obligatoriu codul de identificare fiscala

Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii si se depune in termen de 30 de zile de la data infiintarii potrivit legii.

2.1. Modificari ulterioare inregistrarii fiscale

Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, in termen de 15 de zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni, respectiv a formularului 070 sau a formularului 010, dupa caz.

In cazul modificarilor intervenite in datele declarate initial si inscrise in certificatul de inregistrare fiscala, contribuabilii depun, odata cu declaratia de mentiuni, si certificatul de inregistrare fiscala, in vederea anularii acestuia si eliberarii unui nou certificat. Declaratia de mentiuni este insotita de documente care atesta modificarile intervenite.

2.2. Incetarea calitatii de subiect de drept fiscal

La incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, contribuabilii trebuie sa solicite radierea inregistrarii fiscale, prin depunerea unei declaratii de radiere. Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia.

Declaratiile se depun in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

3. Depunerea declaratiei privind venitul estimat

Persoanele care obtin venituri din profesii liberale, au obligatia depunerii "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit” – formularul 2205, in termen de 30 zile de la data inceperii activitatii, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul.

Contribuabilii care in anul anterior, au realizat pierderi, si cei care, au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior au obligatia depunerii formularului 220 pana la data de 25 mai a anului de impunere, odata cu declaratia privind venitul realizat.

Nota 3: Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere – Formular 070 , aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3698 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal;


Nota: 4 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica – Formular 010, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3698 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal;


Nota: 5 Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - Formular 220, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3622/10 decembrie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare utilizate in administrarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;

Mai multe informatii actualizate in Ghidul ANAF aici.

de Ioana Andreea Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri profesii liberaleghidul anafformular 220inregistrare fiscalaformular 010

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 11 Aprilie 2016


Votati articolul "Noutati privind veniturile din profesii liberale din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Monografie contabila compensare datorie clienti prin intrare marfa

Intrebare: Buna seara,
O societatate are de incasat de la clientul X suma de 50.000 lei. Clientul nu achita suma, dar printr-un contract, se oblige ca in cuantumul sumei neachitate sa vireze Marfa, ceea ce s-a si intamplat.
Cum se evidentiaza stingerea datoriei clientului prin compensarea cu Marfa intrata, aceasta este purtatoare de tva? Daca da, in decontul Tva unde se evidentiaza?

Raspuns: Inregistrarea marfurilor primite de la furnizor se inregistreaza din punct de vedere contabil...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 11 Aprilie 2016 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 3 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X