email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor

Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor
meditatiiprofesorideclaratia unicaimpozit pe venit

ANAF a publicat un ghid pentru profesorii care au venituri din meditatii, in care subliniaza ca acestia trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa isi declare sumele obtinute prin depunerea Declaratiei unice. 

Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai sau in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Evaziunea fiscala se pedepseste cu amenzi sau chiar ani de puscarie! Riscurile la care te expui ca meditator si cum le eviti. Protectie pentru munca, buzunarul si sanatatea ta! Consulta ghidul - Controale ANAF la meditatii. Traieste fara teama de Fisc!

Venituri obtinute din meditatii: inregistrarea in Registrul Comertului 

In cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 44/20081.

Ce trebuie sa stie profesorii despre depunerea Declaratiei unice

Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). 

In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual: 

- fie pe baza normelor de venit;
- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

 In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere. 

Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit

 In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit. Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili”. 

Astfel, pentru o mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2023 si va desfasura aceasta activitate, in Bucuresti, in mod continuu, pana la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in
vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii.

Norma anuala de venit, publicata pe portalul ANAF, pentru Bucuresti, este in cuantum de 36.000 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 3.600 lei (36.000 lei x 10% = 3.600 lei).
Contribuabilul respectiv va datora si contributia de asigurari sociale, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat norma anuala de venit este egala cu nivelul de 12 salarii minime brute pe tara.
Modalitatea de stabilire a contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate este prezentata la punctele 3.1. si 3.2. din Ghid.

Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.
In cazul in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Ajustarea normei anuale de venit 

Persoana fizica poate ajusta norma anuala de venit prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice asupra normelor anuale de venit. Coeficientii de corectie sunt mentionati in cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe site-ul ANAF.

Exemplu: O persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2023, activitate ce se va desfasura in mod continuu pana la finele anului, in Bucuresti. Norma anuala de venit este de 36.000 lei.
Contribuabilul este si salariat, cu norma intreaga, caz in care beneficiaza de reducerea normei de venit potrivit coeficientilor de corectie, in cota de 50%.

Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel:
36.000 lei x 50% = 18.000 lei (venitul net anual recalculat)
Impozitul pe venit aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, astfel:
18.000 lei x 10% = 1.800 lei (impozit)
Contribuabilul respectiv nu va datora si contributia de asigurari sociale intrucat norma anuala de venit ajustata este sub nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, dar va datora contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat norma anuala de venit este egala cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara.
Modalitatea de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate este prezentata la punctul 3.2. din Ghid.

Inceperea activitatii in cursul lunii decembrie

In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de impunere

Incetarea activitatii/Intreruperea temporara a activitatii 

In situatia in care contribuabilul inceteaza activitatea in cursul anului, respectiv activitatea se intrerupe temporar, contribuabilul are obligatia ca, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, sa depuna la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si sa recalculeze impozitul pe venit. 

Consulta ghidul complet pentru profesorii care dau meditatii. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Numerar: ce S-A SCHIMBAT si ce NU S-A SCHIMBAT in lege?


Vreti sa stiti:
• Care este actuala limita a tranzactiilor cu numerar intre operatori economici (SRL, PFA,
II sau IF)?
• Ce presupune respectarea legii in vigoare pentru incasari si plati in numerar intre persoane juridice?
• Care este plafonul privind soldul numerarului din casierie?
• Cum cresc acum amenzile pentru nerespectarea acestui plafon?
• Ce riscati depasind plafonul?
• Totul despre legalitatea tranzactiilor cu numerar?

Lucrarea Incasari si plati in numerar: obligatii legale, interdictii, aspecte practice va ajuta acum!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
meditatiiprofesorideclaratia unicaimpozit pe venit


Data aparitiei: 28 Martie 2023

Votati articolul "Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X