Un nou proiect vine sa modifice Codul fiscal si sa aplice unele scutiri intr-un domeniu cat se poate de important. Din pacate, nu scapam nici in 2016 de modificari fiscale care apar dupa ce reglementarile principale au fost deja stabilite prin acte normative importante. Desi unele dintre aceste modificari sunt eficiente pentru unele companii, schimbarile periodice de acest tip nu fac decat sa destabilizeze sistemul si sa diminueze credibilitatea generala in ceea ce definim ca predictibilitate fiscala.
Asa cum aminteam mai sus, noul proiect de modificare a Codului fiscal propune ca dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice autorizate sau societati, sa nu mai plateasca impozitul pentru imobilele pe care le construiesc in vederea vanzarii. Astfel, imobilele s-ar incadra la marfuri, urmand sa fie impozitate abia dupa vanzare sau dupa darea in folosinta, aminteste Profit.ro.
Modificarea apare deoarece legislatia din acest moment nu prevede nicio diferenta intre cladirile folosite pentru folosinta proprie si cele pe care dezvoltatorii imobiliari le construiesc pentru a le vinde. Impozitele se aplica astfel in ambele situatii, iar cladirea construita se inregistreaza de dezvoltator si se platesc impozitele pana la momentul vanzarii de catre acesta.
In aceasta privinta, proiectul de lege vine cu mai multe explicatii, citate de sursa de mai sus:
"Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producatorul de imobile construite si producatorul de mijloace de transport este, practic, perfecta. In ambele cazuri marfa produsa este destinata comercializarii, potrivit obiectului de activitate, si este supusa inregistrarii, in vederea impozitarii, impozitul facandu-se venit al autoritatii locale. Diferenta, potrivit cadrului legal actual, este data de faptul ca impozitarea, in cazul mijloacelor de transport, se face doar dupa prima inregistrare sau inmatriculare, pana la acest moment fiind considerate marfa, in timp ce, in cazul imobilelor construite, inregistrarea si impozitarea se realizeaza obligatoriu de la data finalizarii constructiei, chiar daca nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a inceput".
O problema de impozitare apare atunci cand, desi cladirea nu e in folosinta pentru ca nu a fost inca vanduta, dezvoltatorul plateste impozit si ani de zile pana cand cladirea este vanduta.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In concret, proiectul prevede scutirea de impozite si taxe pentru "cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exclusiv in scopul comercializarii".
In acelasi document se mai mentioneaza ca respectiva scutire opereaza de la data finalizarii constructiei, in conditiile legii, si pana la prima vanzare sau, dupa caz, pana la inceperea utilizarii, de catre constructor sau de o alta persoana, prin cedarea folosintei, cladirile fiind considerate marfa. Aceasta scutire de impozit, potrivit proiectului, nu se aplica si constructiilor destinate folosintei proprii.
Este aceasta masura discriminatorie pentru proprietarii persoane fizice care isi construiesc singuri locuintele? Ajuta aceasta masura piata imobiliarelor sau este doar o facilitate acordata acolo unde nu este cazul? Ce parere aveti? Va asteptam opiniile fie in casuta de comentarii de mai jos, fie pe pagina noastra de Facebook!