Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul expertului Robert Gearba: Veniturile si regimul fiscal al asociatiilor non profit

Data aparitiei: 13 Iunie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
asociatii non profitorganizatiile nonprofitfundatiileregimul fiscalcifra de afaceri

Asociatiile non profit se infiinteaza legal in baza Ordonantei de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Pe langa activitatea de baza pentru care au fost de fapt create, ele pot desfasura si activitati economice, care au in general rolul de a genera venituri care sa sprijine activitatea principala, non profit.

Conform art. 15 alin. (2) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, organizatiile nonprofit pot avea urmatoarele venituri specifice, care sunt scutite de la plata impozitului pe venit:
a) cotizatiile si taxele de înscriere ale membrilor;
b) contributiile banesti sau în natura ale membrilor si simpatizantilor;
c) taxele de înregistrare stabilite potrivit legislatiei în vigoare;
d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
e) donatiile, precum si banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;
f) veniturile din dividende, dobanzi, precum si din diferentele de curs valutar aferente disponibilitatilor si veniturilor neimpozabile;
g) veniturile din dobanzi obtinute de casele de ajutor reciproc din acordarea de împrumuturi potrivit legii de organizare si functionare;
h) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;


i) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
j) veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
k) veniturile rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economica;
si altele.

De asemenea, pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile si alte venituri realizate, pana la nivelul echivalentului în lei a 15.000 EUR, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile de mai sus.

In cazul in care veniturile asociatiei depasesc aceste limite, trebuie ca aceasta sa determine profitul impozabil, utilizand aceeasi procedura de calcul si declarare ca o firma.

Avand in vedere aceste aspect, va recomandam sa utilizati analitice distincte, atat pentru venituri, cat si pentru cheltuieli, cu ajutorul carora sa puteti identifica veniturile din activitati economice si cheltuielile aferente acestor activitati. In cazul in care exista cheltuieli care sunt efectuate atat pentru activitatea economica, cat si pentru activitatea non profit, repartizarea acestora o veti face pe baza unor chei de repartizare.

De asemenea, respectand regula generala prevazuta de Codul Fiscal, asociatiiile non profit care au o cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, inferioara plafonului de 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa pe valoarea adaugata (evident ca pentru partea de activitate economica).

Avand in vedere ca orice persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa, si tinand cont ca pentru activitatea economica asociatiile non profit se supun acelorasi reguli fiscale generale, acestea pot opta sa devina platitoare de TVA, sau vor trebui sa solicite inregistrarea ca platitoare de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului de 220.000 lei.
 
La fel, in cazul in care o asociatie non profit neinregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza un bun de la o firma stabilita intr-un stat membru UE, iar valoarea achizitiei intracomunitare  nu depaseste plafonul de 10.000 EUR in anul respectiv, ea nu este obligata sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari pentru aceasta achizitie.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X