Parlamentul a votat recent pensii speciale pentru alegii locali, pensii care ar trebui sa se aplice si, implicit, sa se acorde retroactiv. Premierul Dacian Ciolos a amintit insa ca legea e neconstitutionala deoarece se incalca principiul contributivitatii, intelegand prin asta ca alesii locali ar primi mai mult decat au contribuit la sistemul de pensii.
Intr-o emisiune difuzata la Radio Romania Actualitati, premierul Dacian Ciolos a precizat ca a contestat din nou propunerea pensiilor speciale votata de Parlament si a precizat, totodata, ca acest Guvern nu se va atinge de sistemul de pensii si nici nu va taia pensiile asa cum difuzeaza unele canale de media sau pe care unele persoane le transmit "cu interes electoral sau cu obiectivul de a destabiliza si de a crea ingrijorare in rândul pensionarilor".
Redam mai jos o parte din interviul luat in cadrul emisiunii difuzate la Radio Romania Actualitati:
Realizator: Am vazut ca ati insistat asupra faptului ca trebuie sa tineti in mana bugetul public. Eu v-as intreba acum ce faceti cu bugetul de pensii? Au fost votate noi pensii speciale pentru alesii locali. Aveti un calcul asupra impactului? Ministrul Muncii deja s-a pronuntat impotriva acestui proiect. Aveti un calcul asupra impactului in bugetul de pensii a acestei legi?
Dacian Ciolos: Da. Problema acestor pensii speciale este faptul ca, in primul rand, ele nu respecta principiul contributivitatii. Adica, pensii speciale inseamna ca dai ca si pensie mai mult decât categoria respectiva a contribuit la bugetul de pensii. Deci cineva trebuie sa suporte acest surplus. A fost si motivul pentru care noi am si contestat la Curtea Constitutionala. Unul din motivele pentru care....
Realizator: Cand ati contestat la CC?
Dacian Ciolos: L-am contestat atunci, imediat dupa ce parlamentul luase aceasta decizie. Au fost facute anumite modificari, dar care n-au integrat elementele contestate la CC si acceptate de CC si, de aceea am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constitutionala. Chiar astazi am semnat acest document, pentru ca in continuare din lege nu reiese clar cum ar urma sa fie finantate aceste pensii sau indemnizatii speciale. Ele continua, asa cum este prevazuta legea acum, sa aiba impact asupra bugetului de stat, pentru ca si bugetele locale, in mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat si, pe de alta parte, cum spuneam, nu se respecta principiul contributivitatii. Legea aceasta ar urma sa se aplice retroactiv. Deci am cerut din nou Curtii Constitutionale sa clarifice daca aceste elemente care in continuare sunt mentinute in lege sunt constitutionale. Dincolo de aceasta, ideea de pensii speciale, daca avem multe astfel de categorii care acumuleaza pensii speciale, ele risca sa afecteze insasi consolidarea ideii de pensii si a sistemului de pensii din România.
Deci Guvernul considera ca a merge in continuare pe aceasta idee de pensii speciale risca sa afecteze pe termen mediu si pe termen lung sistemul de pensii din Romania si sustenabilitatea sa. Pe de alta parte, vreau sa fie foarte clar, Guvernul acesta, in acest mandat, nu are intentia sa propuna reforme ale sistemului de pensii sau sa taie pensiile, asa cum am mai auzit, si nici nu exista pericolul de a nu plati pensiile asa cum sunt ele in momentul de fata. Sistemul de pensii publice este in asa fel construit incât, atunci cand prin colectarea fondurilor asigurarilor la sistemul de pensii exista probleme, bugetul de stat completeaza necesarul pentru ca pensiile sa poata sa fie platite la timp. Deci toate aceste mesaje pe care unii le transmit si, am vazut, unele media le transmit, ca Guvernul nu o sa mai plateasca pensiile sau o sa fie taiate pensiile sunt doar petarde pe care eu le consider, nu stiu, cu interes electoral sau cu obiectivul de a destabiliza si de a crea ingrijorare in rândul pensionarilor. Eu am spus-o foarte clar de la inceputul mandatului acestui Guvern: nu ne vom atinge de sistemul de pensii, nu cred ca un guvern independent, intr-un an electoral, trebuie sa puna in discutie sistemul de pensii, insa vrem sa luam masurile necesare pentru ca acest sistem de pensii sa fie credibil si sa putem sa-l mentinem, sa nu-l aruncam in aer, prin decizii care risca sa-l destabilizeze. Va fi nevoie probabil si de o dezbatere vizavi de modul cum integram aceste sisteme specifice, speciale de finantare a pensiilor cu sistemul general de pensii, dar cred ca acest lucru poate sa-l faca un guvern care sa aiba legitimitatea politica in urma alegerilor si nu un guvern cum este cel pe care il conduc.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Realizator: Asadar, Guvernul a contestat, astazi, la Curtea Constitutionala legea privind pensiile speciale pentru alesii locali, de la primari la presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Ati trimis aceasta contestatie la Curtea Constitutionala si, in acelasi timp, ati spus ca pensiile aflate in plata acum nu vor suferi deloc. As vrea sa revenim, domnule prim-ministru...
Dacian Ciolos: M-ati intrebat de impactul acestor pensii ale alesilor locali. Dupa calculele noastre, sunt in jur de 400 de milioane de lei pe an - impactul asupra bugetului, deci aproape o jumatate de miliard de lei, daca legea se aplica asa cum ea a fost votata de Parlament.