Deoarece se discuta din ce in ce mai des in aceasta perioada despre Strategia Nationala de Locuire, iar intervalul de timp pana la implementarea acestei miscari la nivel national pare din ce in ce mai scurt, era doar o chestiune de timp pana la anuntarea unui nou timp de impozit care sa stranga bani pentru aceste schimbari.
Va reamintim, mai intai, ca Strategia Nationala de Locuire isi propune sa schimbe starea actuala a celor mai multe locuinte din Romania, sa consolideze locuintele considerate nesigure, sa finanteze sau sa cofinanteze unele constructii de locuinte in cazul celor cu venituri medii, reduse sau mici, modificand totodata si regulile privind Prima Casa.
Asa cum am amintit si aici, se are in vedere schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru acest program destinat tinerilor:
"Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi mai adecvat in aceasta privinta. Astfel, eligibilitatea pentru obtinerea garantiei din cadrul programului Prima Casa sa se bazeze pur si simplu pe criteriul de venit. Programul poate fi limitat la persoanele care castiga mai putin decat venitul mediu national".
Un document intocmit de Ministerul Dezvoltarii si citat de Capital.ro arata ca "peste 35% dintre cele 8,8 milioane de locuinte ale tarii au nevoie de reparatii urgente. Aceste unitati, dintre care multe sunt blocuri de locuinte din perioada socialista, fac ca multe orase din Romania sa para neingrijite. Este vorba de peste 10.000 de blocuri construite inainte de 1980 cu nevoi de reparatii legate de structura, acoperis si incalzire".
Astfel, odata cu noul proiect, se are in vedere inclusiv propunerea ca facilitatea de a achita 5% TVA la achizitia primei locuinte sa nu mai fie acordata tuturor persoanelor, ci in functie de venituri.
Insa toate aceste modificari inseamna si noi fonduri pe care statul doreste sa le colecteze prin noi impozite. De data aceasta e vorba de un impozit special gestionat de un Fond National de Locuire prin care va fi acordat sprijin financiar pentru dezvoltarea de locuinte ieftine.
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Aceasta strategie este prezentata intr-un document obtinut de Capital.ro si include harta locuirii in Romania pana in 2020. Asadar, in afara de masurile care schimba strategia de locuire actuala, se mentioneaza si infiintarea Fondului National de Locuire prin care se creasca numarul locuintelor "de calitate buna, eficiente energetic si la un pret convenabil, evitand in acelasi timp cheltuielile ineficiente de fonduri publice", potrivit documentului amintit.
S-ar acorda astfel stimulente financiare celor care construiesc locuinte cu preturi accesibile sau subventii celor care au venituri reduse si care doresc sa isi imbunatateasca, sa isi construiasca sau sa inchirieze o locuinta, informeaza aceeasi sursa.
Noul document prevede si ca Fondul National de Locuire ar juca un rol de "partener de finantare pentru primarii, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si asociatii de proprietari in vederea reabilitarii cladirilor cu risc seismic si a imbunatatirii eficientei energetice a sistemelor de termoficare si a locuintelor", potrivit Capital.ro.
Impozitul special ar putea fi reprezentat printr-o taxa aplicata pe transferul proprietatii, alaturi de redirectionarea unui procent din impozitul actual pe locuinte si inclusiv pe terenurile primariilor.
Se are insa in vedere si aplicarea unui impozit special pe produse si materiale de constructie. De asemenea, asa cum mentioneaza sursa citata, ar putea fi colectati bani pentru Fondul National de Locuire inclusiv prin impozitarea chiriilor proprietatilor care apartin statului si din emiterea de obligatiuni de catre Fond "pe baza fluxului de venituri garantat din inchirierea proprietatilor statului", conform sursei citate.
Prin urmare, Fondul National de Locuire ar urma sa obtina venituri nu numai din taxele pe care le platesc cetatenii, ci si din partea administratiei publice si chiar din cheltuielile care se fac acum de catre stat. Deoarece se are in vedere cofinantarea sau acordarea de stimulente financiare pentru cei cu venituri medii sau reduse, nu ar trebui sa ne asteptam la o impozitare semnificativa. Acest lucru va fi posibil, desigur, daca ne-am asigura ca impozitul pe locuinta calculat in acest moment de primarii este unul corect.