Odata cu o ordonanta de modificare a Codului fiscal, aprobata de Guvern la jumatatea acestei saptamani, pentru 2015 se mai pastreaza unele impozite suplimentare pe care vor fi nevoite sa le plateasca unele companii.
La inceputul anului 2014, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aminteste HotNews.ro, acestea fiind aplicabile pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval in care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevente, cel actual fiind valabil pana in ianuarie 2015.
Cu toate acestea, din cauza amanarii introducerii unui nou sistem de redevente, impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv.
Mai exact, informeaza aceeasi sursa, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport si distributie, cuprins intre 0,85 lei si 0,1 lei/MWh.
Totodata, a fost aplicat si un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute de catre companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, precum si un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.
Se estimeaza ca in 2015 Guvernul va incasa 245,6 milioane lei din impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, 743,2 milioane lei din impozitul pe veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si 114,6 milioane lei din impozitul pe veniturile obtinute din exploatarea resurselor naturale.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In ce priveste mentinerea acestui impozit, informeaza HotNews.ro, presedintele Traian Basescu a declarat la 11 decembrie ca redeventele nu pot fi modificate, ele fiind calculate in functie de marimea zacamantului si dupa o metodologie extrem de complicata, dar a explicat ca Ministerul de Finante poate modifica alte doua taxe care expira la 1 ianuarie 2015:
"Mai sunt doua taxe, una este suprataxa pentru gaze, generata de liberalizarea pretului la gaze pentru industrie si a doua este taxa pentru resurse minerale. In mod normal aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astazi cum mentine redeventele. Nu redeventele le mentine, ca astea sunt in lege, nu are cum sa umble la ele fara acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie sa dispara la 1 ianuarie. Guvernul le poate mentine numele si sa le mareasca, pentru ca taxele sunt problema Guvernului, se aplica tuturor, fara sa fie nevoie sa negocieze cu ei sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua si sa mai puna si ceva peste pentru a creste veniturile bugetului".